Elektroprivreda BiH za tri minute popravila kvar na Bačevu, iz ViK-a poručuju da su radovi još u toku

Nakon strujnog udara koji je danas pogodio izvorište Bačevo, zatim Filter postrojenje Bosna i u Sokolovićima došlo je do prekida snabdijevanja vodom u naseljima u širem centru Sarajeva.

O kvaru su se oglasili i iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz čijeg saopćenja može zaključiti da su ga otklonili za tri minute.

S druge strane iz KJKP Vodovod i kanalizacija navode da i dalje rade na rješavanju problema što znači da je i dalje veći dio grada bez vode.

Uslijed kvara na internoj elektroenergetskoj mreži u vlasništvu KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ d.o.o. Sarajevo, 30. augusta 2024. godine u 09:50 sati, došlo je do ispada dva srednjenaponska 10 kV odlaza, preko kojih se napaja vodovod Bačevo.

Podružnica ‘Elektrodistribucija’ Sarajevo je, u 09:53 sati izvršila uključenje navedenih srednjenaponskih 10 kV odlaza i normalizovala snabdijevanje električnom energijom do mjernog mjesto kupca.

Budući da sve instalacije iza mjernog mjesta nisu u vlasništvu Podružnice ‘Elektrodistribucija’ Sarajevo, otklanjanje eventualnog kvara, kao i održavanje istih je u nadležnosti KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ d.o.o. Sarajevo. Napominjemo da svi naši kupci na području Općine ilidža, imaju uredno snabdijevanje električnom energijom”, naveli su iz Elektroprivrede BiH.

S druge strane, na zvaničnom Facebook profilu ViK je prije sat objavio informaciju da su radovi na Bačevu u toku.

Nakon strujnog udara na izvorištu Bačevo vrši se otklanjanje preostalih kvarova, a u toku je uspostava vodosnabdijevanja za područja koja su bila obuhvaćena ovim vanrednim aktivnostima. Uslijed ekstremnih suša došlo je do smanjenja nivoa vode u bunarima što opterećava rad pumpi i samim time dovodi do problema u snabdijevanju vodom”, naveli su iz ViK-a.

Inače, saga o redukcijama vode u Sarajevu traje danima. Pored brojnih obavještenja ViK-a o svakodnevnim radovima u pojedinim sarajevskim naseljima, građani se žale na isključenja vode i u onim mjestima u Sarajevu koja nisu na tom spisku otklanjanja kvarova.

Osim toga, svakim danom se povećava spisak naselja u kojima će biti redukcije pa je tako danas veći dio Sarajeva, gotovo 80 posto bio ili je i dalje bez vode.

Tako su danas u sklopu redovnih aktivnosti na održavanju vodovodnog sistema najavljeni radovi na popravkama kvarova kao i druge intervencije na vodovodnoj mreži u ulicama: Maršala Tita, Sarači, Hamdije Kreševljakovića, Gornja Jošanica, Menjak, Hajrudina Šabanije, Želimira Vidovića Kelija, Porodice Hasagić, Ugorsko, Safeta Zajke, Brezanska, Porodice Prašović, Luja Pastera, Voje Dimitrijevića, Kunovska, Briješće brdo, Balibegovica, Terzibašina, Igman-Malo polje i Bjelašnica-Babin do. To znači da je od centra Sarajeva do Dobrinje bilo i vjerovatno su u pojedinim ulicama i dalje u toku radovi kao i na Bjelašnici i Igmanu.

Veći broj ulica u naseljima širom Sarajeva danas bez vode: Od centra grada do Dobrinje, radovi i na Bjelašnici i Igmanu

Osim toga, vode nije bilo ni na Višnjiku jer se na toj lokaciji radi na rekonstrukciji vodovodne mreže koji se finansira sredstvima druge tranše EBRD kredita.

Osim redovnih, najavljeni su i radovi na popravkama kvarova u ulicama Menjak, Luja Pastera, Briješće brdo i na lokalitetu Bjelašnica-Babin do.

Tako će, kako su naveli, zbog radova u ulici Luja Pastera doći će do prekida snabdijevanja vodom u naselju Dobrinja I i C-5.

Izvorišta i bunari za vodosnabdijevanje na kritičnom nivou, bunari gotovo na nivou na kojem se automatski gase pumpe

Izvorišta i bunari, iz kojih KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo vrši zahvatanje vode za redovno vodosnabdijevanje Sarajeva na kritičnom su nivou.

Ovo su potvrdili iz KJKP “ViK” medijima danas.

Jedan od bunara je, kako naglašavaju, gotovo dotakao nivo na kojem se pumpe automatski gase.

Njegova je akumulacija vode 25 metara u normalnim okolnostima rada, a trenutno je na nivou vode od 3,2 metra, a kritični nivo pri kojem automatski prestaje rad pumpe u svrhu zaštite opreme je tri metra.

Danas su izvršni direktori KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo Adnan Šerak i Nermin Kapidžija i rukovodilac Službe za mašinsko održavanje Esvada Kamenica obišli sa ekipom TVSA izvorište Bačevo odakle se osigurava najveća količina vode za potrebe stanovnika Kantona Sarajevo.

Službe KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo, ističu, danonoćno rade kako bi se održao sistem vodosnabdijevanja i kako bi korisnici imali vodu u ovom izuzetno izazovnom periodu ekstremnih suša.

Sve raspoložive ekipe i mehanizacija rade na otklanjanju kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži, a vrši se i nadzor nad radom pumpnog sistema kako bi sve funkcionisalo u najboljem redu.