Memorijalni centar Sarajevo uređuje mezarja šehida i groblja poginulih boraca

Uposlenici sektora za održavanje i uređenje mezarja Memorijalnog centra Sarajevo, nastavljaju sa brigom o mezarjima šehida i poginulih boraca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ove godine prepoznata je potreba za zamjenom dotrajalih betonskih ograda, metalnim ogradama, kako bi se iste dodatno uredile te olakšalo dugotrajnije održavanje šehidskih mezarja i groblja poginulih boraca na području Kantona Sarajevo.

Tokom ove godine završena je zamjena ograda na mezarjima Budimlići, Kobilja Glava 1 i Kobilja Glava 2, dok su radovi na mezarju Mokrine pri kraju.

U 2022. i 2023. godini Memorijalni centar Sarajevo završio je zamjenu ograda na mezarjima u Ahatovićima i Boljakovom potoku.

Temeljni zadatak naše institucije je briga o šehidima i poginulim borcima. Kroz stalne aktivnosti uređenja i adaptacije mezarja, trudimo se da im se barem djelomično odužimo za nemjerljive zasluge i doprinos nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pored uređenja i održavanja koje kontinuirano provodimo, kroz projekat ‘Heroji’ nastojimo da bar djelimično ispričamo priče istinskih heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine“, kazao je direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić i dodao:

Ove godine planiramo potpunu rekonstrukciju četiri mezarja na području Kantona Sarajevo. Projektna dokumentacija za njihovu rekonstrukciju je spremna, trenutno čekamo da finansijska sredstva budu operativna te se nadamo da ćemo do kraja ove godine u potpunosti izvršiti njihovu rekonstrukciju.

Memorijalni centar Sarajevo ostaje posvećen čuvanju uspomena, izgradnji, uređenju i održavanju mezarja šehida i groblja poginulih boraca – kao trajni spomen na sve one koji su utkali svoje živote za slobodu i nezavisnost jedine nam domovine.“