Oglasila se Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom: Evo šta je sve oduzeto Berilu i saradnicima

Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom jučer su uz asistenciju Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine – Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo i policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo – Policijske uprave Trnovo preuzeli skupocjene nekretnine na Bjelašnici, općina Trnovo.

Ove nekretnine je Kantonalni sud u Sarajevu privremeno oduzeo od osumnjičenih lica u cilju osiguranja oduzimanja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljena počinjenim krivičnim djelima „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „pranje novca“ i „udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u iznosu od oko 3.000.000,00 KM, te povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje.

Radi se o pet apartmana, i to: apartman broj 14 – novčane vrijednosti u iznosu 160.931,00 KM, apartman broj:17 novčane – vrijednosti u iznosu od 283.753,00 KM, apartman broj: 25 – novčane vrijednosti u iznosu od 212.000,00 KM i apartmane broj: 32 i 33 – novčane vrijednosti u iznosu od 414.00,00 KM, kao i jednog parking mjesta i ostave u vrijednosti od 57.054,00 KM.

Kako se radi o privremenoj mjeri osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će poduzeti sve potrebne mjere s ciljem očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku u ovom postupku.

Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intenzivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima”, istakao je Bašić.