“Sarajevogas” nakon zatvaranja dotoka plina: “Ko ima mogućnost neka se pripremi za prelazak na korištenje alternativnog energenta”

“Sarajevogas” se oglasio nakon što je istoimena kompanija iz Istočnog Sarajeva prekinula dotok plina građanima i Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Dali su instrukcije za potrošače, uz napomenu da nisu dobili zvaničnu informaciju od snabdjevača prirodnim gasom „Energoinvest“ d.d Sarajevo.

Na osnovu toga možemo zaključiti da je transport gasa obustavilo preduzeće ‘Sarajevo-gas’ A.D. Istočno Sarajevo. S obzirom da je obustavljen transport gasa, ekipe KJKP ‘Sarajevogas’ d.o.o Sarajevo će u poslijepodnevnim satima početi sa prekidom isporuke gasa velikim potrošačima.

Svi korisnici koji imaju tu mogućnost trebaju da pripreme postrojenja za prelazak na korištenje alternativnog energenta.

Ovo je neophodno kako bi se osigurale dovoljne količine gasa zaodržavanje funkcionalnosti gasnog sistema, ali i za korisnike koji nemaju mogućnost korištenja alternativnog energenta kao što su domaćinstva i drugi prioritetni korisnici.

KJKP ‘Sarajevogas’ d.o.o Sarajevo posjeduje definisane procedure postupaka u ovakvoj situaciji i u toku je finalizacija plana rada ekipa na terenu, prilagođena novim uslovima isporuke prirodnog gasa”, naveli su.

Građane pozivaju da u slučaju potrebe, sve informacije možete dobiti na telefone Dispečerskog centra Sarajevogasa.

Podsjećamo, “Energoinvest” Sarajevo tvrdi da “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo vrši nezakonito fakturisanje cijena po cijenama koje, kako navode, bi trebale biti na snazi tek od prvog januara naredne godine dok iz “Sarajevo gasa” Istočno Sarajevo su naveli da “Energoinvest” Sarajevo nema novca da plati fakturu za plin.

Na kraju je ve rezultiralo da je “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo danas zavrnuo plinske ventile i ostavio građane i Sarajeva i Istočnog Sarajeva bez plina.