Svjetski modni brend ‘izbacio’ parfem za pse: “Tople note ylang ylanga, mošusa i sandalovine”

Ako je tačna tvrdnja da je pas čovjekov najbolji prijatelj, Dolce & Gabbana su sada to i potvrdili predstavljanjem svog najnovijeg parfema: miris za pse.

“Bezuvjetna ljubav”, “vjeran” i “razigran” neke su od riječi u centru najnovije kampanje talijanske modne kuće za novu mirisnu liniju za pse bez alkohola.

Ja sam nježan, autentičan, karizmatičan”, počinje reklama dok se prelistava snimka fino njegovanog jazavčara, čivave i bišona koji sjede na postoljima. “Jer ja nisam samo pas, ja sam Fefé“.

Za 99 eura vlasnici mogu namirisati svoje ljubimce da toplim notama ylang ylanga, mošusa i sandalovine.

Nova luksuzna linija mirisa za pse ima 24-karatnu pozlaćenu šapu na staklenoj bočici, a kupcima se nudi ekskluzivna Dolce & Gabbana ogrlica za pse s etiketom.

Ali postoji li tržište za Fefé – nazvan po psu suosnivača brenda Domenica Dolcea – ostaje za vidjeti.

Odmah distribuiramo Fefé diljem Europe, u SAD-u, a onda ćemo se, malo po malo, širiti, već je dostupan online”, rekao je Stefano Gabbana, drugi suosnivač brenda, za talijanske novine Corriere della Sera. “Tržište je dobro reagiralo, svi su poludjeli na najavu”.

Mirisi za pse teško da su novi, ali proizvod ove vrhunske modne kuće je prvi.

Očekuje se da će do 2030. globalna industrija kućnih ljubimaca – uključujući veterinarsku njegu, hranu za kućne ljubimce i farmaceutske proizvode među ostalima – narasti na 500 milijardi dolara s godišnjih 320 milijardi dolara, navodi se u izvještaju Bloomberga iz 2023. godine.

Diana Rosero-Pena, Bloombergova analitičarka i koautorica izvještaja, je rekla kako svjedočimo velikom porastu potrošačke potrošnje na kućne ljubimce “i očekujemo da će se to nastaviti do 2030. Potrošači su spremni platiti više za artikle za svoje kućne ljubimce”.

Godine 2007. Harrods, luksuzna londonska robna kuća, predstavila je parfem za pse, Sexy Beast.

U februaru 2022. Elizabeta II lansirala je kolonjsku vodu za pse Happy Hounds, ukrašenu grbom kraljevskog posjeda Sandringham.