Danas i sutra nešto stabilnije vremenske prilike, od petka novo pogoršanje

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bihać i Široki Brijeg 11 stepeni, Bugojno, Drvar, Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most i Sokolac 12, Jajce i Sarajevo 13, Banja Luka, Srebrenica i Zenica 14, Doboj, Trebinje i Tuzla 15, Zvornik 16, Gradačac 17, Bijeljina 18, Neum 19, Mostar 21 stepen.

Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne preovladavati umjereno oblačno, uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 stepeni.

U Sarajevu prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, razvedravanje. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 stepena.

Pogoršanje vremenskih prilika ponovo u petak

Još sutra ćemo moći uživati u nešto stabilnijim vremenskim prilikama, obzirom da su za petak meteorolozi najavili novo pogoršanje.

U četvrtak prije podne više oblačnosi u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne mala do umjerena oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. U poslijepodnevnim satima kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju prvo u u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne i padavine će se tokom noći na petak proširiti na cijelu zemlju.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno su mogući i jaki udari juga na zapadu, jugozapadu i centralnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U večernjim satima na vrhovima planina je moguć i snijeg.

Prije podne jakog juga može biti na području Hercegovine i istoku Bosne. U većem dijelu Bosne vjetar je sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 11 i 18, na jugu zemlje od 18 do 25 stepeni.

U subotu pretežno oblačno u Bosni i na sjeveru Hercegovine. U Bosni će padati slaba kiša, većinom se očekuje u sjevernim područjima. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 5 i 10, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje od 18 do 23 stepena.

BH Meteo: “Zahladnilo je, ali ni blizu kako će od petka, izvjestan i prvi snijeg”

Kako su meteorolozi ranije najavljivali, nakon dužeg perioda izrazito velikih vrućina u Bosni i Hercegovini, uslijedilo je osvježenje praćeno nižim temperaturama i padavinama.

Ipak, kako navode meteorolozi iz BHMeteo, pravo zahlađenje tek slijedi.

Kako kažu iz BHMeteo, hladnije vrijeme je već stiglo, ali ističu da nas prave promjene čekaju tek od petka i tokom vikenda.

Zahladnilo je, ali ni blizu kako će od petka i za dane vikenda. Od petka novembarske temperature, ispod prosjeka i u najtoplijem dijelu dana u većem dijelu zemlje oko ili jedva preko 10 stepeni Celzija. Po zadnjim prognozama sve je izvjesniji prvi snijeg krajem ove sedmice na visokim planinama naše zemlje”, naveli su.

Dodaju da se do petka može očekivati i da zapuše prolazna južina.

Do petka prolazno toplije, prvenstveno sutra tokom dana i tokom četvrtka. Ko nije zadovoljan količinama kiše koje su pale juče i sinoć, nove kišne litre stižu od noći na petak i za vikend”, poručili su.

Izgledi vremena za 15 dana: Poznato kada slijedi stabilizacija, ali i pogoršanje vremenskih prilika

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Postepena stabilizacija i prestanak kiše prognozira se od utorka, a novo pogoršanje očekuje se od petka. Nestabilno vrijeme zadržaće se od 13. do 24. septembra kada su izgledne česte padavine i niže vrijednosti temperatura zraka.

Do 12. septembra očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od 12 do 18, u Hercegovini od 15 do 20 °C i maksimalnim širom zemlje od 20 do 26 °C.

Pad vrijednosti temperatura zraka očekuje se od 13. septembra do kraja prognoznog perioda. Tokom jutra u Bosni sa temperaturama od 8 do 13, u Hercegovini od 12 do 17, danju u Bosni i Hercegovini od 17 do 23 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 12.09.2024. godine.