Upozorenje bh. meteorologa: “Zahladnilo je, ali ni blizu kako će od petka, izvjestan i prvi snijeg”

Kako su meteorolozi ranije najavljivali, nakon dužeg perioda izrazito velikih vrućina u Bosni i Hercegovini, uslijedilo je osvježenje praćeno nižim temperaturama i padavinama.

Ipak, kako navode meteorolozi iz BHMeteo, pravo zahlađenje tek slijedi.

Kako kažu iz BHMeteo, hladnije vrijeme je već stiglo, ali ističu da nas prave promjene čekaju tek od petka i tokom vikenda.

Zahladnilo je, ali ni blizu kako će od petka i za dane vikenda. Od petka novembarske temperature, ispod prosjeka i u najtoplijem dijelu dana u većem dijelu zemlje oko ili jedva preko 10 stepeni Celzija. Po zadnjim prognozama sve je izvjesniji prvi snijeg krajem ove sedmice na visokim planinama naše zemlje”, naveli su.

Dodaju da se do petka može očekivati i da zapuše prolazna južina.

Do petka prolazno toplije, prvenstveno sutra tokom dana i tokom četvrtka. Ko nije zadovoljan količinama kiše koje su pale juče i sinoć, nove kišne litre stižu od noći na petak i za vikend”, poručili su.

Šta kaže FHMZ?

Lokalni pljuskovi i niže temperature obilježit će i danas vremenske prilike u BiH

U Bosni i Hercegovini će i danas biti kišovito vrijeme praćeno lokalnim pljuskovima uz nešto niže temperature zraka.

Danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima.

Padavine uglavnom u jutarnjim satima i tokom prijepodneva. Poslijepodne djelimično razvedravanje.

Vjetar slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne povremeno jaki udari vjetra.

Jutarnja temperatura iznosiće od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 26 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblake poslijepodne. Kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u jutarnjim satim i tokom prijepodneva.

Jutarnja temperatura od 13 do 15, a dnevna od 18 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Izgledi vremena za 15 dana: Poznato kada slijedi stabilizacija, ali i pogoršanje vremenskih prilika

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Postepena stabilizacija i prestanak kiše prognozira se od utorka, a novo pogoršanje očekuje se od petka. Nestabilno vrijeme zadržaće se od 13. do 24. septembra kada su izgledne česte padavine i niže vrijednosti temperatura zraka.

Do 12. septembra očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od 12 do 18, u Hercegovini od 15 do 20 °C i maksimalnim širom zemlje od 20 do 26 °C.

Pad vrijednosti temperatura zraka očekuje se od 13. septembra do kraja prognoznog perioda. Tokom jutra u Bosni sa temperaturama od 8 do 13, u Hercegovini od 12 do 17, danju u Bosni i Hercegovini od 17 do 23 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 12.09.2024. godine.