Završen sastanak Vlade FBiH i penzionera, poznato šta je dogovoreno

Predsjednik UO Saveza udruženja penzionera Redžo Mehić rekao je da “danas i nije baš ljubičast dan” nakon sastanka s čelnicima Vlade FBiH.

Mehić je rekao kako se danas razgovaralo o poboljšanju materijalnog položaja penzionera.

Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o PIO-u. Sa Vladom smo postigli neki sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona, sporne, i da se poradi na njihovom usaglašavanju“, rekao je Mehić.

Naveo je kako je drugi zahtjev bio da se vanredno usklade penzije, ali da nema zakonskog osnova za to.

Ići će se putem jednokratne novčane pomoći i očekivati je da će to biti u rebalansu budžeta polovinom oktobra“, izjavio je Mehić.

Govoreći o eventualnim protestima, Mehić je rekao da će se odluka o njima donijeti na sjednici Upravnog odbora Saveza.

Medijima se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i podsjetio da su na prošlom sastanku donesena 4 zaključka.

Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO“, izjavio je on.

Kako je Delić rekao, Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora.

U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera.

Ako oni kažu da do Nove godine nešto hitno mijenjamo ili po skraćenoj proceduri tako će biti. U ovakvoj situaciji, do izbora, to ne možemo uraditi“, poručio je Delić.