Ažurirani izgledi vremena za 15 dana, poznato kada minisu i snijeg stižu u viša područja

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi naredna sedmica prema raspoloživim prognoznim modelima proteći će u preovladavajuće suhom, sunčanom i iznadprosječno toplom vremenu.

U noći sa srijede na četvrtak moguće je povećanje oblačnosti koja može usloviti i slabu kišu naročito u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine.

U jutarnjim satima izgledna je magla ili niska oblačnost u kotlinama i duž riječnih tokova. Od petka slijede oblačniji i nešto topliji dani ali bez padavina.

Minimalne temperature zraka u narednim danima varirat će između 5 °C i 10 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 14 °C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 17 °C do 22 °C, na jugu zemlje i do 25 °C.

U drugom dijelu sedmice usljed povećanja oblačnosti prognozirane jutarnje temperature bit će veće za dva do tri stepena.

Pred kraj oktobra i početkom novembra nakon dužeg stabilnog perioda, moguća je nova promjena vremenskih prilika. Prognoziraju se padavine, u nižim područjima kiša lokalno s kratkim pljuskovima, a u višim područjima susnježica i snijeg.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između -1 °C i 4 °C, u Hercegovini do 7 °C. Najviša dnevna temperatura od 1 °C do 5 °C, jugu zemlje do 9 °C.