Danas kolektivna dženaza: Opraštamo se od 19 Jablaničana stradalih u nezapamćenoj tragediji

Nadljudskim naporima spasilačkih službi i svih uključenih u višednevnu potragu stavljena je tačka na potragu za nestalima nakon jablaničke kataklizme.

Nažalost, preživjelih nije bilo, a tijelo posljednje žrtve Sabahete Tufek pronađeno je jučer.

U ovoj nezapamćenoj tragediji smrtno je stradalo ukupno 19 osoba iz Donje Jablanice i sela Zlate.

Preselili na ahiret 4. oktobra 2024. godine u poplavama koje su pogodile Jablanicu“, stoji u zajedničkoj osmrtnici.

Najmlađa žrtva je Ajla Begić, koja je stradala u 29. godini, a najstarija je 86-godišnji Redžo Maslo.

Trodnevna obdukcija, koju su u Visokom, prema nalogu Tužilaštva HNK, obavili dr. Dražen Damjanjuk i dr. Boris Pejić, pokazala je da smrt ni kod jedne žrtve nije nastala klasičnim utapanjem.

Svi su stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem ili od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prijelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima“, izjavio je dr. Damjanjuk, koji je jučer obavio obdukciju i posljednje žrtve jablaničke tragedije.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. On će najprije klanjati podne-namaz u Čaršijskoj džamiji, a susrest će se i s porodicama nastradalih.

Ukop 19 žrtava bit će obavljen na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatama, dok će u Jablanici biti proučen tevhid.

Nakon trodnevne žalosti u Jablanici od 6. do 8. oktobra, Dan žalosti u ovom hercegovačkom gradiću proglašen je i za danas.

Iz Štaba civilne zaštite HNK uputili su obavijest o posebnom režimu saobraćaja na dan kolektivne dženaze.

Tako će u vremenu od 13 do 17 sati biti pušten saobraćaj na magistralnoj cesti M-17 Mostar – Jablanica, a propuštat će se, rečeno je, vozila isključivo za potrebe dženaze.

Također, „Željeznice FBiH“ organiziraju besplatan prijevoz vozom s polaskom u 11 sati iz Sarajeva sa zaustavljanjem na stanicama Alipašin Most, Ilidža, Blažuj, Binježevo, Hadžići, Pazarić i Konjic. Dolazak u Jablanicu planiran je u 12:56, a povratak u 17 sati.

Molimo sve građane da dolaze organizirano te da svoja vozila ostavljaju na području grada, odnosno na mjestima označenim za parkiranje, kako ne bi dolazilo do saobraćajnog kolapsa“, naveli su iz Civilne zaštite HNK .

Također, građanima su uputili molbu da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputstvima policijskih službenika i redara.