Evropski parlament raspravljat će o katastrofalnim poplavama u BiH

Evropski parlament raspravljat će u srijedu poslijepodne o katastrofalnim poplavama u Bosni Hercegovini, objavljeno je na web stranici parlamenta.

Na web stranici još nije objavljen materijal vezan za ovu tačku dnevnog reda.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola je još u subotu rekla da su njene misli sa onima koji su izgubili članove svojih porodica, te sa onima kojima su uništeni domovi.

Također je istaknula da je Evropska unija odmah počela pružati pomoć.

Prema posljednjim informacijama, broj poginulih u velikim poplavama koje su prošle sedmice pogodile BiH, posebno Jablanicu, Fojnicu, Kreševo, Kiseljak, poginula je 21 osoba.

Novo upozorenje Agencije za vodno područje Jadranskog mora: “Slijede nam obilnije padavine, pratite situaciju”

Agencija za vodno područje Jadranskog mora uputila je upozorenje vezano za najavljene obilnije padaline prognozirane za srijedu, 9. oktobra.

Kako je saopćeno iz Agencije, uslijed prognoziranih padavina (između 30 i 60 litara padavina po metru četvornom) na većini hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na dijelu poplavnog područja TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat) te srednje i donje Neretve s pritokama.

Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, te obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučamo dodatni oprez.

Nadležne službe Civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest sa uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Prošle sedmice veliko kišno nevrijeme izazvalo je poplave i klizišta u dijelovima Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije, a najteže su pogođeni Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Prema podacima s meteoroloških postaja Agencije za vodno područje Jadranskog mora, na području Jablanice u 24 sata palo je čak 323 litre kiše po metru kubnom, u Konjicu 167 litara, u Drežnici 231 litar, u Jasenjanima 123 litre, u Mostar 29 litara te u Širokom Brijegu 87 litara.

U bujičnim poplavama i klizištima u Jablanici je poginulo 16 osoba, dvije osobe smrtno su stradale u Fojnici te tri u Konjicu.