Irfan Čengić upozorio na opasnosti od klizišta u Starom Gradu

Načelnik Starog Grada održao je konferenciju za medije gdje je upozorio na potencijalne opasnosti po građane Sarajeva od poplava i klizišta na Bistričkom potoku.

Čengić je naglasio da se ova lokacija čisti redovno, no problem predstavlja što se on nalazi na liniji između entiteta.

Mi svake godine čistimo, i sada da odete vidjet ćete radnike, ali džaba čistite taj dio ako problem dolazi iz RS, koji se reflektuje na građane Starog Grada“, poručio je.

Dodao je da je KS, relevantnim institucijama i medijima dao sve informacije koje je imao o ovom problemu.

Istakao da je problem koji nije u njegovoj nadležnosti, ali jeste na njegovoj teritoriji.

Radi se o kamenolomu na ulazu u Sarajevo. Satelitske slike koje mi imamo pokazuju da je on ušao poprilično duboko u prostor pod nadležnošću Sarajevo Šuma. Upitno je da li oni uopšte imaju kantonalnu dozvolu za rad“, naveo je.

Istakao da je insepkcija vršila procjenu prije dvije godine te utvrdila da je došlo do nelegalnog deponovanja u Bistrički potok.

Istakao je i problem izgradnje “Trebević Hillsa”, za koju je naveo da ima potrebne dozvole, no pitanje da li se radi u skladu s propisima.

Upitno je da li otpad koji bi trebali odvoziti bacaju u Bistrički potok“, rekao je.

Problem predstavlja i to što je teren miniran, a govoreći o klizištima naveo je da je održao sastanak Civilnom zaštitom.

Na Trebeviću, to jeste dijelu koji se nalazi u FBiH, se ne smije ništa graditi što nije izgrađeno prije donošenja zakona 2012. godine. Oni objekti koji su bili tu se mogu renovirati, restaurirati ili izgraditi novi u identičnom obliku.

Tu postoji problem jer, recimo, Općina Stari Grad nije tehnički prijem objektu Vidikovac kojeg je gradio Grad Sarajevo, a koji je napravljen van gabarita koji su bili prije. Sada je 10 puta veći nego što je nekada bio. Još uvijek za njega nije izdata upotrebna dozvola i tehnički prijem.

U RS imate problem da su dva regulaciona plana već urađena. Mi možemo komentarisati zasad samo ono vidljivo golim okom, tih nekoliko projekata koji su već izgrađeni. Ja sam gledao te regulacione planove, tu imate desetine objekata i stotine hiljada kvadrata da se izgradi na Trebeviću, i to je ogroman problem kojeg ne može riješiti Općina Stari Grad“, rekao je.

Čengić je rekao da se Bistrički potok čisti, ali da je, prema njegovim riječima, problem i što građani koji tu žive bacaju otpad u ovaj potok, te da se to ne može očistiti i da će to ostati prijetnja za građane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.