Ramo Isak kritikovao rad policije u HNK nakon nereda: “Ovo čemu svjedočimo je nedopustivo, ispadi huligana su prijetnja cijeloj BiH”

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ponovo je pozvao Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) da u skladu sa svojim nadležnostima uspostavi javni red i mir na području tog kantona.

Kako je istakao, nasilna ponašanja praćena nacionalističkim i fašističkim ispadima huligana predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju ne samo HNK , već i Bosni i Hercegovini.

Obaveza Uprave policije MUP-a HNK je da održi javni red i mir na području Hercegovačko – neretvanskog kantona. Federalna uprave policije, kako sam već i ranije rekao, spremna je da pruži podršku policijskim službenicima MUP-a HNK u sprečavanju ponašanja koja predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Snimci i fotografije koje smo nažalost sinoć imali priliku vidjeti u Mostaru pokazuju sve slabosti sigurnosnog aparata HNK i neprofesionalnog rada odgovornih osoba u samom sistemu. Nedopustivo je da iznova svjedočimo nasilnom ponašanju grupe ljudi koja se predstavlja kao ‘navijači’ isto kao što su nedopustive neblagovremene reakcije nadležnih institucija”, naveo je Isak.

Naglasio je da će u najkraćem roku uputiti Vladi Federacije BiH na izjašnjenje načela o sigurnosti sportskih događaja te zahtjevati da se na nivou FBiH po hitnom postupku donese Zakon o sigurnosti sportskih događaja.

Ne prihvatam kritike kako je riječ o poslovima iz isključive nadležnosti kantona jer sigurnosne pojave jasno nam daju do znanja kako kantoni nisu u mogućnosti da se nose s ovim oblikom kriminaliteta.

Pozivam rukovodstvo Uprave policije MUP-a HNK da pokrene interne procedure i utvrdi eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su svojim ne/radom doveli do teškog narušavanja javnog reda i mira na području HNK. Ovo čemu svjedočimo je nedopustivo“, poručio je Isak.

Podsjetimo, sinoć se na Bulevaru narodne revolucije kod Doma zdravlja u Mostaru okupilo više nepoznatih osoba sa kapuljačama na glavi koji su se, po dolasku policijske patrole, počeli kretati prema Španskom trgu gdje se zaustavljaju kod objekta javnog WC-a.

U jednom trenutku iz pravca Ulice Krpića izlazi veća grupa maskiranih nepoznatih osoba koji su sa sobom imali drvene palice i baklje, gdje dolazi do sukoba između spomenute dvije grupe.

Nakon sinoćnjih nereda uhapšene su tri osobe – G.D. (2000.), B.D. (2005.) i J.G. (2006), a petero ih je završilo u bolnici.

Trojica uhapšenih smješteni su u prostorije za zadržavanje PU Mostar.

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je na današnjoj sjednici Zaključak u kojem osuđuje nasilje i traži privođenje učesnika sinoćnjih nereda koji su se dogodili u centru Mostara.

Također, zatražili su održavanje tematske sjednice Skupštine HNK kako bi sagledali sigurnosnu situaciju u Mostaru i u kantonu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je sinoćni incident u centru grada na Neretvi istaknuvši kako je Grad Mostar, u onom kapacitetu u kojem je odgovoran za sigurnost, jako puno radio. Poručio je i to da je ovaj grad na Neretvi jedan od najsigurnijih u BiH.