Skupljač “smeća” pronašao Picassovu sliku vrijednu šest miliona eura

Trgovac starim stvarima pronašao je, čisteći podrum kuće, originalni portret “Dora Maar” (Buste de femme), koju je naslikao španski slikar Pablo Picasso.

Nakon što je 1962. godine slučajno našao sliku u podrumu kuće na Carpiju, Italijan Luigi Lo Rosso ponio je sa sobom u Pompeju, gdje je slika narednih nekoliko decenija visila na zidu u dnevnoj sobi, piše Guardian.

Portret (Buste de femme), za koji se vjeruje da je slika Picasove ljubavnice i muze, Dore Maar, u gornjem lijevom uglu ima prepoznatljiv potpis slikara, ali Lo Roso nije znao ko je on.

Tek mnogo godina kasnije, kada je njegov sin Andrea počeo da se zanima za sliku i postavlja pitanja, počele su da se javljaju sumnje.

Porodica je na kraju tražila savjet tima stručnjaka. Nakon godina istraživanja, grafolog Cinzia Altieri, potvrdila je u pitanju Picassova slika, vrijedna šest miliona dolara.

Moj otac je bio sa Caprija i skupljao je ‘smeće’ koje bi potom prodavao. Pronašao je sliku prije nego što sam se uopšte rodio i nije imao pojma ko je Picasso. Nije bio baš obrazovana osoba“, rekao je Lo Rossov sin, Andrea i dodao da je njegova majka željela da se otarasi slike, jer joj je bila “užasna”.

Slikar, koji je preminuo 1973. godine, često posjećivao Capri i vjeruje se da je slika nastala između 1930. i 1936. godine.

Picaso je proizveo više od 14.000 radova.