Džaferović: Dodik je došao s ciljem da se ne održi sjednica, pokušao nas uvući u raspravu oko riješenog pitanja

“Dodik je došao na sjednicu sa ciljem da se ona ne održi i da nađe način kako će Željka Komšića i mene optužiti za njeno neodržavanje”, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ovo dolazi nakon što je današnja sjednica Predsjedništva BiH prekinuta zbog različitih stavova o Ukrajini.

Sjednica je prekinuta je jer napustio Milorad Dodik.

Mi smo sat i pol ili dva prije sjednice primili Prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o Centralnoj banci – Dodikova poznata priča.

Bez ikakavih analiza i bilo čega čega – to se tako ne radi, ne može se o tako bitnim stvarima odlučivati na osnovu stranice teksta i uvidom sat vremena pred sjednicu”, opisao je Džaferović na početku obraćanja medijima Dodikov cjelokpuan pristup današnjoj propaloj sjednici.

Na samoj sjednici Dodik je predložio i tačku dnevnog reda, nastavlja Džaferović – tražio da raspravljamo o situaciji u Ukrajini i zauzimanju bh. stava.

Nikakav pisani materijal, nikakav konkretan prijedlog nije stigao, niti je zatražen – samo zauzimanje stava.

To je bio njegov način da mene i Komšića uvuće u raspravu oko nečega što je BiH već ranije riješila.

Naša zemlja kroz svoje strategije i odluke i ranija izvještavanja ima potpuno jasne stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu”, naglasio je Džaferović.

Kazao je i da je pokušao uvući njega i Komšića u raspravu.

Pokušao nas je uvući kako bi u toj raspravi došlo do nekog glasanja protiv kojeg bismo nas dvojica bili, a onda bi on rekao kako je imao prijedlog, kako je Predsjedništvo raspravljalo, ali da ima podijeljen stav.

Na taj način bi se zapravo dezavuirale odluke koje je BiH već donijela”, izričit je Džaferović.

Ponavlja kako Bosna i Hercegovina nije neutralna, te dodaje da ona stoji uz sav civiliziran svijet, kao i to da se ovdje radi o odluci bh. institucija.