Ovo su tri idejna rješenja za izgled Hastahane, vi birate kako će u konačnici izgledati

U velikoj sali Općine Centar danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirana tri pobjednička idejna rješenja javnog prostora “Hastahana“ koja su upućena na javno glasanje građanima ove lokalne zajednice.

Medijima su se obratili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koordinatorica projekta Dina Šamić-Musemić, šefica Odsjeka za prostorno planiranje Općine Centar i članica internacionalnog žirija za izbor najboljih idejnih rešenja Selma Islambegović, te Marina Dimova, predstavnica partnera projekta UNDP-a i također članica internacionalnog žirija.

Općina Centar je čitavu prethodnu godinu posvetila osmišljavanju strategije i uvođenju novog načina promišljanja i planiranja javnog gradskog prostora.

Načelnik Mandić predstavio je novi pristup Općine Centar u planiranju javnog prostora.

Park Hastahana je najkontraverznija tema kada je u pitanju urbanizam na području općine Centar. Iz jedne situacije kada vlast uopće nije uvažavala stavove građana, mi smo sada došli u situaciju koja je potpuno suprotna.

Krenuli smo od uličnih radionica, razgovarali smo sa građanima šta je to što oni žele, provodili smo ankete. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je pristiglo gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su bili uključeni u smjernice javnog poziva.

Danas prezentiramo tri pobjednička idejna rješenja za koja će ljudi koji imaju interes moći glasati i opredijeliti se za ono koje im se najviše dopada. Posebno želim naglasiti da ponuđenim rješenjima tretiramo samo prostor koji je u vlasništvu Općine Centar, odnosno oko 80 posto ukupne površine.

Priča sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine još uvijek traje. Njihova imovina je apsolutno neupitna, a ja i dalje vjerujem da ćemo postići kompromis. Naša želja je da se što veći broj građana odazove javnom glasanju, a park Hastahana će biti uređen na način kako odluče naši sugrađani“, zaključio je Mandić.

Svi zaintersirani pobjednička rješenja sa opisom koncepta rješenja, vodećom slikom, jednominutnom animacijom i šetnjom kroz 3D model rješenja, prije nego se odluče dati glas jednom od tri prijedloga, mogu pogledati OVDJE.