Danas dženaza Almedinu Dugaliću iz Tešnja koji je preminuo nakon proslave 18. rođendana

Tragično nastradalom mladiću Almedinu Dugaliću iz Tešnja danas će se klanjati dženaza.

Dženaza namaz i ukop će se obaviti u 17:00 sati na mezarju “Pod brdom” u Medakovu, a polazi ispred džamije Medakovo poslije ikindije namaza.

Podsjetimo, još uvijek se utvrđuju okolnosti tragedije koja je potresla Tešanj, a nakon što je mladić Almedin Dugalić (18) preminuo nakon proslave svog 18. rođendana.

Kako mediji saznaju mladić Almedin Dugalić je proslavu rođendana organizirao u svojoj kući.

Proslavi su prisustvovala četvorica njegovih drugova.

On je bio kod kuće. Sa njim su bili njegovi prijatelji. Svi su ispitani u policiji. Bila su četvorica prijatelja, on je bio peti. Neka sada policija radi svoj posao.

Ali istina je da mu je veoma brzo pozlilo, on je zvao svog oca ‘babo, babo, nije mi dobro’. Njegovo tijelo je vrlo brzo poprimilio crnu boju. Njega su kola hitne pomoći odvezli, nažalost nije mu bilo spasa. Sve je trajalo sat vremena“, ispričao je izvor Dnevnog avaza.

Također, saznaje se da su među njegovim prijateljima bili dvojica mladića koji su sinovi policajaca.

Oni su svi privedeni i na ispitivanju. Dvojica su pobjegla iz kuće kada je Almedinu pozlilo. Policija ih je pronašla…

Ko zna šta mu se desilo, vidjet ćemo šta će nam policija reći odnosno čekamo nalaz obdukcije. On nikada ranije nije imao nikakvih zdravstvenih problema“, kazao je sagovornik.

Jučer izvršena obdukcija

Iako postoji nekoliko verzija uzroka smrti mladića, poput one da mu je neko stavljao određene supstance u piće, obdukcija koja je izvršena jučer utvrdit će uzrok smrti mladog Dugalića.

Kako je za Dnevni avaz ranije izjavio Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK, Policijska uprava Tešanj obaviještena je kako je u Službu hitne pomoći dovezeno lice inicijala A. D. iz Tešnja, rođen 2004. godine u 4 sata.

Imao je zdravstvene probleme koji su se komplicirali, a zbog kojih je proslijeđen u Opću bolnicu Tešanj. Nakon neuspješnih pokušaja reanimacije, konstatirana mu je smrt u 6:40 sati“, kaže Fišek.

Ističe da su uviđaj na licu mjesta obavili službenici PU Tešanj uz prisustvo i nadzor dežurne kantonalne tužiteljice.

U toku dana (jučer op. a.) bit će obavljena i obdukcija. Uzeti su i uzorci za potrebna vještačenja, a nakon čega će biti poznati uzrok smrti“, naglašava Fišek.

Nije mogao potvrditi niti demantirati da li je dosadašnjim uviđajnim i operativnim radnjama ustanovljeno postoje li elementi krivičnog djela u ovom konkretnom slučaju.

Brojni prijatelji, emotivnim objavama na Facebooku, opraštaju se od 18-godišnjeg Tešnjaka.

Niko ne može vjerovati da Almedina, kako su ga opisali njegovi priajtelji, vedrog i povučenog mladića, više nema.

Oglasila se policija

Dežurna služba Policijske stanice Tešanj jučer (prije dva dana op. a.) je u 05:15 sati putem telefona od strane medicinskog osoblja Službe hitne medicinske službe Doma zdravlja Tešanj obavještena da je oko 4 sata u njihove prostorije, u pratnji roditelja, dovezeno lice D. A., rođeno 2004. godine, iz Tešnja.

Doveden je zbog težih zdravstvenih tegoba, koje su po izjavi roditelja nastale nakon rođendanske zabave njihovog sina kojoj je prisustvovalo više lica.

Zbog ugroženog zdravstvenog stanja, lice D. A. je iz Službe hitne medicinske pomoći Tešanj hitno upućeno na daljnje liječenje u Opću bolnicu Tešanj, u Tešnju, gdje je oko 07:00 sati i preminulo.

O događaju je odmah obaviještena dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koja je izašla na lice mjesta, zajedno sa službenicima kriminalističke policije, te rukovodila uviđajnim radnjama u porodičnoj kući preminulog.

Tokom uviđaja, lice mjesta je kriminalistički obrađeno, te su fotografisani i izuzeti određeni predmeti i tragovi koje će biti predmetom daljnjih vještačenja i kriminalističke obrade.

U prostorijama Policijske stanice Tešanj, uz prisustvo i nadzor kantonalne tužiteljice, provedene su određene kriminalističko-istražne radnje tokom kojih su saslušana tri lica u svojstvu svjedoka, te se obavljaju razgovori i sa drugim licima koja se mogu dovesti u vezu sa predmetnim događajem.

Po naredbi kantonalne tužiteljice, dana 09.05.2022. godine, u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica, u Zenici, bit će obavljena obdukcija tijela preminulog D. A., tokom koje će biti uzeti uzorci krvi i urina za potrebe daljnjih vještačenja i utvrđivanja uzroka smrti lica.

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj, u saradnji sa dežurnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, nastavljaju sa poduzimanjem mjera i radnji na dokumentovanju navedenog događaja, te utvrđivanju svih okolnosti pod kojim je nastupila smrt lica, kazali su iz policije.