I danas pakleno vruće, ali i nestabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini

Jutros je u Hercegovini sunčano, dok je u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 15; Ivan-sedlo 18; Sokolac 19; Gradačac 20; Bugojno, Drvar i Livno 21; Grude, Jajce, Sarajevo i Tuzla 22; Bihać 23; Banja Luka, Sanski Most, Trebinje i Zenica 24; Mostar 25 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti nestabilno vrijeme. Pretežno sunčano preovladavaće prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana usloviće širom zemlje lokalne pljuskove i grmljavinu, uz moguću pojavu grada, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 °C, na jugu do 35 °C.

U Sarajevu sunčano prije podne. Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32 °C.

Za većinu BiH i danas upaljeni meteoalarmi

Za veći dio Bosne i Hercegovine i danas su upaljeni meteoalarmi, i to iz dva razloga. Prvi su visoke temperature, a drugi razlog je moguće nevrijeme.

Meteoalarmi su upaljeni za Mostar, Tuzlu, Banju Luku, Foču, Prijedor, Višegrad i Trebinje.

Zanimljivo je da meteoalarm nije upaljen za Sarajevo iako se prognoziraju i danas paklene temperature vazduha.

Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glase upozorenja.

Paklene temperature i narednih dana

U petak, sutra, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima lokalno kiše može biti na području Krajine i sjevera Bosne. U poslijepodnevnim satima širom zemlje se očekuju slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 33 °C, na jugu zemlje do 35 °C.

U subotu uglavnom umjereno, sredinom dana prolazno i pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalnih pljuskova može biti u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 °C.