Trojka: “Šta su SDA-u povratnici i Srebrenica? Samo politička trgovina i lična zarada”

Trojka, u čijem sastavu su Narod i pravda, Naša stranka i SDP BiH, oglasili su se zvaničnim saopćenjem nekoliko dana nakon što je Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije uputio poprilično gnusno saopćenje o tome da lideri ovih stranaka ne bi trebali posjetiti Srebrenicu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Povodom posljednjih prljavih predizbornih napada na najistaknutije kadrove Trojke, u koju svrhu se zloupotrebljava i genocid, ovim putem želimo razjasniti odgovor na sljedeće pitanje: Šta su SDA-u povratnici i Srebrenica?

SDA-u je Srebrenica Srebrena malina – biznis. To je biznis registrovan u Srebrenici kako bi se na patnji i saosjećanju za žrtve genocida ukrali novci namijenjeni drugim žrtvama, žrtvama pandemije COVID-19.

SDA-u je Srebrenica mjesto trgovine najsvetijim. Prodali su i reviziju presude za genocid, i još požurili u Srbiju da o tome izvjeste “poslovnog partnera” Vučića.

SDA-u su povratnici prilika za brzu zaradu. Sjećamo se kako je nana Fata Orlović javno rekla da joj je potpredsjednik SDA tražio od nane Fate Orlović da ostavi crkvu, nudio joj mito, da uzmu i podijele novac ako pristane na ostanak crkve u njenom dvorištu!

SDA-u su povratnici šansa za preprodaju bolesnih junica od još bolesnijih političara.

SDA-u je bitan 9. januar, jer su više puta glasali za budžet entiteta RS sa predviđenim sredstvima za slavljenje ovog praznika zločina i genocida.

SDA je “pomogla” da se u Srebrenici zatvore dvije velike firme koje su zapošljavale povratnike, a Trojka s partnerima je u KS usvojila zakon koji podržava privrednike koji zapošljavaju povratnike.

SDA-u je Srebrenica bitna do izbora, a onda poslije izbora: koalicija sa SNSD.

SDA-u je toliko stalo do povratnika i Srebrenice da su glasali za izbor negatora genocida u Dom naroda BiH. Izabrali su Dušanku Majkić kako bi SNSD-u dali punu kontrolu nad klubom Srba, ali i Domom naroda, da mogu nesmetano blokirati sve zakone kojim se podržavaju žrtve, a kažnjava veličanje genocida.

Toliko su im negatori genocida prirasli srcu da su i u Domu naroda FBiH glasali za SNSD-ovog Dragu Puzigaću za potpredsjednika Doma, umjesto Zlatnog ljiljana Slaviše Šućura. Taj isti Puzigaća je blokirao usvajanje zakona koji bi deblokirao vlast u FBiH.

Zato, uzalud vam trud politički manipulatori, koji zloupotrebljavate čistotu vjere i svetost žrtava za vaše nečasne poslove. Vaše licemjerje ne može sakriti ni hiljadu namaza u prvom safu. Vrijeme je da odete, a da dođu oni koji se iskreno bore za narod, a ne za svoje lopovluke.

Gnusno saopćenje SDA

Podsjetimo, sve je počelo dodjelom priznanja Nevenki Tromp.

Da je Konakoviću važniji bošnjački narod od njegove stranke, on ne bi u danima kada se obavlja zajednička dženaza i ukop žrtava genocida obilazio Srebrenicu i hvalio se otvaranjem stranačke kancelarije.

Upravo su Elmedin Konaković i njegov lutak na navijanje Edin Forto, iskazali grubo nepoštovanje prema žrtvama genocida, odbivši njihov zahtjev da ponište odluku o dodjeli priznanja kontroverznoj Nevenki Tromp“, naveli su iz SDA stranke.

Dalje dodaju da Forto i Konaković neprestano ističu “zajednički imenitelj koji ih okuplja”.

Spomenuli su i izjavu da su “borci seljaci” za koju je više puta ponovoljeno, pa i ispravljeno da se ne misli na to, ali već smo navikli da je spinovanje možda jedina stvar koju ova stranka dobro radi.

Očuvanje tog imenitelja ponekad uključuje relativiziranje historijskih činjenica, neprimjereno etiketiranje pripadnika Armije RBiH koje se naziva seljacima, uvredljiv govor o ezanu, te zajednički i otvoreni napad na javni moral i način života građana KS.

Konaković i Forto nemaju šta tražiti među porodicama žrtava genocida i bošnjačkim povratnicima u RS-u. Njih ne zanima istina o genocidu, već glasovi. Forto nije u stanju proučiti Fatihu i iskazati poštovanje prema žrtvama ubijanim zbog njihovog vjerskog identiteta.

Njihovo ulagivanje neće zasjeniti izdajničku odluku da kao predsjednici NIP-a i NS-a ne podrže zajednički nastup 10 probosanskoh stranaka u koaliciji ‘Pokret za državu’“, navode iz ove stranke otkrivajući šta im je najveća “boljka”.

Ta Konakovićeva izdaja nosi dodatnu gorčinu, dodaju iz KO SDA, jer otkriva njegovu spremnost da o esencijalnim pitanjima za opstanak države, on lakše pregovara s Draganom Čovićem, nego s predsjednicima 10 probosanskih stranaka.

Konaković i Forto nemaju svoje kandidate za institucije vlasti u RS-u, jer njih zanima samo Sarajevo. Državotvorna politika tog nesposobnog i gramzivog dvojca najbolje se ogleda u likovima njihovih stranačkih eksponenata, pijanog višegradskog odbornika Muamera Sofovića, koji predvodi proslave sa srpskim zastavama i smutljive Boške Ćavar, čija HDZ-ova ruka je zimus poklopila Mostar“, zaključili su iz SDA.

Bakir Izetbegović se ne slaže sa svojim KO

Podsjetimo, lider SDA upitan je od strane novinara na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici šta misli o saopćenju Kantonalnog odbora svoje stranke.

On se, ipak, nije složio s njihovim stavom.

Svakome je da vam kažem mjesto, ko želi da dođe u Srebrenicu da oda pijetet“, kazao je kratko Izetbegović.