Video/ Psi lutalice uletjeli u Pionirsku dolinu i lovili jelene, ubili jedno mladunče lane

Groznim scenama jutros su u Pionirskoj dolini u glavnom gradu mogli svjedočiti građani.

Naime, čopor pasa lutalica ušao je u ograđni dio Pionirske doline u kojem borave jeleni lopatari i nasrnuo na njih. Psi su doslovno ispod ograde prokopali rupu i tako ušli u ograđeni prostor.

Srećom, ako je suditi po snimcima na društvenima mrežama dvojica muškaraca spasila su većinu jelena, ali jedno mlado je uginulo.

Tu informaciju su potvrdili i iz KJKP Park za Sarajevsku seharu.

U ograđeni prostor RZC ‘Pionirska dolina’ i zoo vrt i to u nastambu u kojoj su smješteni jeleni lopatari jutros rano su nažalost, ispod ograde kroz zemlju koju su sami iskopali ušli gladni psi lutalice i izvršili napad na stado.

Usljed napada pasa lutalica na stado nažalost jedno mladunče, lane nije uspjelo preživjeti, odnosno usmrćeno je. Sve to desilo se na očigled slučajnog prolaznika, komšije koji živi u blizini i koji je zaista reagirao kao pravi komšija i čovjek spreman da zaštiti nevine životinje“, kazali su iz KJKP Park za Sarajevsku seharu.

Dodaju da je uspio brzom reakcijom otjerati pse, te su potvrdili da međutim na ogromnu žalost mladunče nije uspjelo preživjeti i uginulo je vjerovatno usljed preživljenog stresa.

Pregledom naše veterinarske jedinice nisu utvrđene veće rane i ugrizi na tijelu usmrćenog mladunčeta. Komšija koji je prolazio saobraćajnicom koja gravitira uz ogradu nakon što je sve snimio i objavio na društvenim mrežama o postojanju snimaka obavijestio je i uposlenike, jer se sve radilo o vrlo kratkom vremenskom roku od nekoliko minuta.

U međuvremenu je ragirala i naša služba hranilaca i zaposlenika, te uginulo mladunče je otpremljeno na Veterinarski fakultet kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti“, dodaju iz Parka za Sarajevsku seharu.

Navode i da je izvršen pregled kompletne ograde i ista je na svakom mjestu bila cjelovita, međutim vjerovatno gladni psi su ispod ograde iskopali zemlju i kroz napravljeni otvor ušli su u ograđeni prostor i napali stado.

Zahvaljujući brzoj reakciji slučajnog prolaznika spriječena je veća šteta i ovom prilikom RZC ‘Pionirska dolina’ i zoo vrt upućuje zahvalnost komšiji, čije objave svega navedenog na društvenim mrežama su dodatno uznemirile javnost, iako su napadi pasa lutalica gotovo pa uobičajena pojava na gazdinstva i domaćinstva na području Kromolja, Nahoreva i okolnih naselja.

RZC Pionirska dolina i zoo vrt s obzirom na utvrđene činjenice stava su da se vjerovatno radi o napadu gladnih životinja i oni kao takvi našli su načina i dobro su izverzirani da uđu i u zaštićena i dobro ograđena, te obezbijeđena području“, kazali su.

Prije desetak godina slična situacija se desila, podsjećaju, kada su psi ušli koritom potoka i ni voda ih nije spriječila u tome.

Već desetak godina naše službe obezbjeđenja i zaštite uspijevaju posebno u noćnim satima spriječiti ovakve napade gladnih pasa koji usljed potrage za hranom pokušavaju ući u prostor Pionirske doline, a koja se prostire na površini od 9 hektara.

Stoga je i pokrenuta procedura i uspostave video nadzora na cijelom području Pionirske doline, u toku ovog mjeseca će biti završena i to će dodatno pojačati mjere zaštite. Međutim ovdje je riječ o nastambi koja gravitira uz dvije vrlo frekventne saobraćajnice i teško je bilo predvidjeti da će psi u čoporu iskopati zemlju kako bi prošli u ograđeni prostor.

Navedeni otvor odmah je saniran, a dodatno će biti pojačane i mjere fizičke zaštite, jer očito je da imamo situaciju da životinje moramo štiti od napuštenih i gladnih životinja koje se slobodne kreću okolnim šumama, ulicama i prostorima“, zaključili su iz KJKP Park za Sarajevsku seharu.

Ispod možete pogledati snimke koje je snimio sugrađanin koji je spasio jelene.