Naučna istraživanja dokazala da ova pojava povećava rizik od depresije

Posljednje naučno istraživanje eksperata sa Univerziteta College London (UCL) pokazalo je da zagađenje zraka povećava rizik od depresije.

U regijama s najlošijom kvalitetom zraka 6 posto više ljudi patilo je od teške depresije nego u područjima s dobrom kvalitetom zraka. U slučaju bipolarnog poremećaja, stopa pojavnosti bila je 27 posto viša.

Najnovije istraživanje, provedeno u Šangaju, otišlo je korak dalje od prethodnih istraživanja pokazujući da postoji neprekidni rizik za neurološki razvoj djeteta prvih nekoliko godina nakon rođenja u okruženju s prisutnim onečišćujućim česticama.

Predvodnici studije, objavljene u časopisu Environmental International, bili su stručnjaci s australskog Monash University’s School of Public Health and Preventive Medicine, a istraživanjem je obuhvaćeno gotovo 1.500 djece. Glavni autor studije Yuming Guo istakao je da su ozbiljni utjecaji onečišćenja zraka na ljudsko zdravlje dobro dokumentirani te sugeriraju da nema sigurnog nivoa.

Čak je i izloženost vrlo malim količinama sitnih čestica povezana s prijevremenim rođenjem, poteškoćama pri učenju te nizom drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući i bolesti srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)