Rukometni Zmajevi upisali prvu pobjedu u kvalifikacijama, u Prištini slavili protiv Kosova

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Prištini savladala Kosovo (25:22), te tako stigla do prve pobjede u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Imali su problema Zmajevi i s ovim protivnikom, pošto je Kosovo na otvaranju drugog poluvremena uspjelo istopiti veliku prednost BiH i povesti sa 17:16, ali su se onda momci Irfana Smajlagića probudili.

Nisu dozvolili iznenađenje i na kraju su upisali pobjedu, koja ih sada drži na trećem mjestu na tabeli. Na prva dva mjesta su Slovenija i Crna Gora, koje imaju dvije pobjede iz prve dvije utakmice.

Jako dobro su na početku igrali izabranici Irfana Smajlagića, te su na startu poveli sa 3:1 i od tada ne ispuštaju prednost.

Briljirao je u uvodnim minutama na golu BiH Ahmetašević, a nakon 18 minuta igre Zmajevi stižu do +4 (9:5). Nastavljena je njihova serija i nakon toga.

Vlado Draganić pogađa dva napada zaredom i to je velikih 11:5 za našu selekciju.

Najveća prednost bila je sedam razlike (12:5), a nakon toga je Kosovo uspjelo da postigne nekoliko golova i koliko-toliko održi priključak.

Upala je BiH u krizu u posljednjim minutama poluvremena. Prekinuo ju je pogotkom Muhović, te se na odmor otišlo s prednošću BiH od 14:10.

Katastrofalno su Zmajevi ušli u drugo poluvrijeme i Kosovari su uspjeli potpuno da uhvate priključak, a potom i da povedu sa 17:16!

No, nakon toga slijedi dobra serija Smajlagićeve ekipe, koja pravi 6-0 i stiže do 22:17, te ponovo stavlja meč pod svoju kontrolu.

Nisu se Zmajevi uspjeli odlijepiti u finišu, pa smo morali da strepimo za pobjedu.

U posljednja četiri minuta se ušlo s vodstvom BiH od svega 23:21, a tada jako važnu odbranu bilježi golman Ahmetašević.

Završilo je pobjedom BiH rezultatom 25:22.

Najefikasniji u našem timu bili su Mladen Bošković sa pet, Marko Panić sa četiri, dok su Mirko Herceg i Senjamin Burić postigli po tri.

Na drugoj strani, braća Drenit Tahirukaj je postigao pet, a njegov brat Drilon četiri pogotka.