SIPA traga za jednom osobom u akciji “Incitat”, četiri su “pod kontrolom”

Policijski službenici SIPA-e vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Kantona Sarajevo u okviru predmeta protiv sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Novije informacije koje su saopćili iz SIPA-e jesu te da su “četiri osobe pod njihovom kontrolom dok se za jednom još traga”.

Ranije su se iz SIPA-e oglasili navodeći da su pretresi na 12 lokacija, između ostalog, u Općini Trnovo i preduzeću LOK-PIL, jer je osumnjičen načelnik Ibro Berilo, zatim su i u preduzeću “LOK-PIL” čiji je direktor Adis Mulaosmanović predmet istrage.

SIPA je navodno i na KCUS-u gdje je smješten Ibro Berilo, načelnik Trnova koji je osumnjičeni, a pretresaju se i apartmani Aroma na Bjelašnici koji su i predmet istrage budući da se radi o zloupotrebi državnog zemljišta na području Babinog dola na ovoj planini.

Tačnije, osumnjičeni u ovoj akciji se terete da su prodavali, odnosno, kupovali državnu imovinu na ovom području.

Mediji saznaju i da je SIPA na računima osumnjičenih, među kojima su Edina Džigal, ali i Adis Mulaosmanović i Berilova supruga pronašla više stotine hiljada maraka koje nisu prijavljene Uredu za borbu protiv korupcije.

Osim toga, sumnja se da Berilo nije prijavio svu imovinu. Čeka ga sudbina Ibre Hadžibajrića.

Pored njih osumnjičena je i Nađa Milišić, službenica Općine Trnovo i bliska saradnica načelnika Ibre Berila, a kod koje su u garaži pronađeni urbanistički planovi.

Prema saznanjima medija osumnjičeni je i Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma.

Iz Tužilaštva KS su se ranije oglasili navodeći da se radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.