Međunarodni olimpijski komitet se oglasio i zaključio temu spornih bokserki i komentarisao testove

Dvije bokserke koje su u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu ostat će u takmičenju sve dok budu pobjeđivale jer ispunjavaju sve kriterije prihvatljivosti, priopćio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Tajvanka Lin Yu-ting i Alžirka Imane Khelif dvije su boksačice kojima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Međunarodna bokserska federacija (IBA) ih je suspendovala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za takmičenje jer bokserski program vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendovao IBA zbog pitanja upravljanja i financija. MOK je osporio metode koje koristi IBA potvrdivši ispravnost svojih pravila.

Ove sportistkinje se takmiče u seniorskim takmičenjima šest godina bez problema. Ove su se žene kvalifikovale za ovo takmičenje, ostaju kvalifikovane za ovo takmičenje i takmiče se u ovom sportu,” poručio je glasnogovornik MOK-a Mark Adams.

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, rekavši da nema razloga za njihovo provođenje.

Ne mogu vam reći jesu li bili vjerodostojni ili nevjerodostojni (rodni testovi) jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna”, rekao je Adams.