Kratki predah od vreline danas, od sutra novi rast temperatura

Danas će u Bosni prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U drugom dijelu dana očekuje se pretežno sunčano vrijeme, dok će u Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C, na jugu zemlje do 36 °C.

U Sarajevu prije podne pretežno oblačno, zatim se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28 °C.

Novi rast temperatura narednih dana

U srijedu, sutra, u Bosni i Hercegovini preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Slabih lokalnih pljuskova u poslijepodnevnim satima može biti na zapadu i jugozapadu Bosne.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C, na jugu zemlje do 36 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i slaba grmljavina se očekuju u planinskim područjima zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C, na jugu zemlje do 36 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C, na jugu zemlje do 38 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 °C, na jugu zemlje do 38 °C.

Natprosječno visoke temperature zraka narednih 15 dana

Meteorolozi Federalnog hidrometerološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim prognozama uz dotok tople zračne mase sa juga, te dominacije polja izjednačenog zračnog pritiska, narednih dana atmosfera će biti stabilna što će usloviti, tokom cijelog prognoznog perioda, sunčano i toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Samo lokalno, može doći do formiranja konvektivne oblačnosti i povremenih slabijih pljuskova, posebno krajem sedmice na zapadu i jugozapadu Bosne.

Natprosječno visoke temperature zraka očekuju se narednih 15 dana, a najtopliji period izgledan je 08. do 16. augusta.

Do 10. augusta očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 14 do 19, u Hercegovini od 19 do 24 °C i maksimalnim širom zemlje od 31 do 36 °C, a na krajnjem jugu i sjeveru do 39 °C.

Od 11. augusta jutarnje temperature zraka u Bosni očekuju se od 16 do 21 u Hercegovini od 19 do 24, danju u Bosni između 27 i 32 °C na jugu i sjeveru do 39 °C.