Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić oslobođeni optužbe za zločine u Doboju i Tesliću

Suđenje Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću za zločin protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića, počelo je u aprilu 2016. godine, javlja BIRN BiH.

Danas je optuženima izrečena prvostepena oslobađajuća presuda.

Sud Bosne i Hercegovine je danas prvostepenom presudom oslobodio optužbi Borislava Paravca, Andriju Bjeloševića i Milana Savića za zločin protiv a području Doboja i Teslića.

Paravac, Bjelošević i Savić su presudom oslobođeni optužbi za ubistva, nezakonita zatvaranja hrvatskih i bošnjačkih civila, prisilne nestanke, fizičko zlostavljanje, mučenje, pljačkanje u uništavanje vjerskih objekata.

Paravac i Bjelošević su oslobođeni optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, a od optuženih je samo Bjelošević prisustvovao izricanju prvostepene presude.

Paravac je optužen u svojstvu predsjednika Kriznog štaba u Doboju, a Bjelošević i Savić – kao načelnik odnosno zamjenik načelnika dobojskog Centra javne bezbjednosti.

U ovom predmetu ranije je bio optužen i Milan Ninković, nekadašnji član Kriznog štaba u Doboju, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.