Dvanaest osoba iz Centra pokreće vlastiti biznis, Općina izdvojila 200.000 KM

U prostorijama Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa dvanaest dobitnika bespovratnih sredstava za samozapošljavanje kroz start-up biznise, u ukupnoj vrijednosti od 200.000 KM.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, dvanaest osoba će u narednom periodu pokrenuti vlastiti biznis, a ugovore o dodjeli sredstava potpisao je načelnik Srđan Mandić.

Da podsjetimo, Općina Centar je u proteklom periodu realizirala dva javna poziva i to javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih kao i javni poziv za realizaciju programa poticaja za unaprjeđenje poduzetništva za žene preko 35 godina starosti i dugoročno nezaposlene osobe.

Realizacijom javnih poziva pružila se mogućnost poticaja za unaprjeđenje poduzetništva na području ove lokalne zajednice, i to kroz stručnu podršku (trening i mentorstvo) i sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikanti su kroz javne pozive i stručnu podršku u izradi biznis plana jačali svoje poduzetničke vještine.

Ovo je jedan od meni lično najznačajnijih projekata u Opštini Centar. Preko 120 malih biznisa je u posljednje tri godine započelo svoj put uz podršku ove lokalne zajednice. U Vili Braun smo smjestili Centar za izvrsnost u poduzetništvu i težimo ka tome da upravo to mjesto bude mjesto vaših susreta i mjesto gdje ćete razmjenjivati vaše ideje.

Jako nam je važno da vaši biznisi opstanu, da budu što bolji i što uspješniji. Hvala vam što ste izabrali Opštinu Centar za partnera, čestitam vam na rezultatima i idemo dalje zajedno i uspješno raditi“, rekao je načelnik Mandić.

Mnogi dobitnici granta ističu da im je puno važniji put koji prođu do samog granta koji je popločan prije svega podrškom mentora i treningom, koji će se nastaviti i nakon današnjeg potpisivanja ugovora, a koji će vam sigurno puno značiti.

Bitno je naglasiti i da dobitnici ovogodišnjih novčanih sredstava imaju mogućnost da dobiju adresu buduće firme po povoljnim uslovima u našoj Vili Braun“, rekao je pomoćnik načelnika za lokalno ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Haris Sijarić.

Pored dodijeljenih novčanih sredstava, potpisnicima ugovora, čija je projektna aplikacija prihvaćena za sufinansiranje start-up biznisa, omogućena je i nefinansijska pomoć u vidu obuke o poduzetničkim vještinama, koja je realizirana putem Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo.

Među današnjim potpisnicima je bila Amra Bećirspahić-Ćerimagić, osnivač agencije za promet nekretninama „Kućica“.

Moj biznis će biti agencija za promet nekretninama koja je registrirana na području opštine Centar. Željela bih zahvaliti Opštini Centar na poticaju i naglasiti da je program koji smo prošli bio izvrstan, naročito predavanja koja smo imali i uvod u sam biznis, a onda i odličan mentor koji nas je vodio na ovom putovanju“, rekla je Bećirspahić-Ćerimagić.

Pored podrške za otvaranje agencije za promet nekretninama, bespovratna sredstva Općine dodijeljena su i za otvaranje frizerskih salona, proizvodnju i prodaju slastica, otvaranje cvjećare i gift shop-a, otvaranje turističke agencije, otvaranje molerskog obrta i slično.