Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Sarajevom i BiH slobodno šeću stotine minobacačlija, snajperista i njihovih nadređenih

Povodom 29 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale u kojem je ubijeno 43 Sarajlija, oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Uputili su kritike na rad bh. pravosudnih organa.

Pravosnažnim presudama Haškog tribunala je utvrđeno da je granata koja je ubila 43., a teško ranila 84 civila, ispaljena s položaja tzv. vojske bosanskih Srba.

U bh. pravosuđu ne postoje odgovorni za opsadu Sarajeva, ali postoje odgovorni koji su se suprostavili Udruženom zločinačkom poduhvatu Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića i njihovoj zločinačkoj vojsci. Našim glavnim gradom i državom Bosnom i Hercegovinom slobodno šeću stotine minobacačlija, snajperista i njihovih nadređenih”, naveli su.

Također, uputili su kritike na rad bh. pravosuđa.

Jesu li za pravosuđe u BiH jedino mjerodavni izvještaji Vlade RS o stradanju Srba ili izvještaj NIOD-a (Holandski institut za istraživanje ratnih zločina) na koji se poziva Radovan Karadžić, tvrdeći da je za ‘granatiranje odgovorna ARBiH, čija je namjera bila da prikaže Srbe u lošem svijetlu i obezbjede intervenciju međunarodne zajednice’ jer očito je, da svi napori i dokumentacija Haškog tribunala za pravosuđe BiH nema značaj.

Možda je vrijeme da obilježavanja mjesta stradanja započnemo, zajedno, ispred Tužilaštva BiH, sa jednim pitanjem: Kako vas nije sram tolikih žrtava?”, dodali su na kraju.

Podsjećamo, na Markale je godinu i po ranije, 5. februara 1994. godine također pala granata sa srpskih položaja oko tada opkoljenog Sarajeva i usmrtila 68, a ranila 144 osobe.

Za ratne zločine nad stanovnicima Sarajeva, uključujući i dva masakra na Markalama, Haški tribunal osudio je je visoke oficire Vojske Republike Srpske, Stanislava Galića na doživotni zatvor, a Dragomira Miloševića na 29 godina.

Markale se spominju i u presudama Radovan Karadžiću i Ratku Mladiću, osuđenim na doživotni zatvor zbog genocida, ali i opsade Sarajeva.