CIK BiH: “Osiguran transport izbornog materijala”

Od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine je zatraženo odobrenje upotrebe kamiona i kombi vozila Ministarstva odbrane BiH za transport izbornog materijala za lokalne izbore 2024. godine od skladišta Centralne izborne komisije BiH u Istočnom Sarajevu do gradova/općina u Bosni i Hercegovini i povrat nazad do skladišta Centralne izborne komisije BiH.

Zbog situacije uzrokovane poništenjem odluke Centralne izborne komisije BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabavke – transporta izbornog materijala a imajući u vidu, pored ostalog, i odredbe člana 1.11. Izbornog zakona BiH prema kojem su svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provođenje izbora, Centralna izborna komisija BiH se 5. septembra za podršku obratila Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Od Ministarstva odbrane BiH je zatraženo odobrenje upotrebe kamiona i kombi vozila Ministarstva odbrane BiH za transport izbornog materijala za lokalne izbore 2024. godine od skladišta Centralne izborne komisije BiH u Istočnom Sarajevu do gradova/općina u Bosni i Hercegovini i povrat nazad do skladišta Centralne izborne komisije BiH.

Napominjemo, da se navedeni transport odvija uz policijsku pratnju, uz prisustvo službenika Centralne izborne komisije BiH koji je zadužen za primopredaju materijala koji se transportuje, te da se transport odvija od skladišta Centralne izborne komisije BiH do sjedišta općinskih/gradskih izbornih komisija koje su smještene u zgradama općina/gradova bez dolaska na biračka mjesta.

U vezi sa naprijed navedenim, Centralna izborna komisija BiH je primila odluku Zukana Heleza, ministra odbrane Bosne i Hercegovine o pozajmici resursa ovog ministarstva što će biti realizirano i detaljnjo uređeno kroz zaključivanje Ugovora o pozajmici.

U skladu sa planom dostave izbornog materijala bit će realizovana tri dostavna ciklusa u periodu od 29. septembra do 14. oktobra.