NiP Centar nije podržao niti jednog kandidata za načelnika, oglasio se i dosadašnji favorit odbora Tarik Jažić

Općinska organizacija NiP-a Centar je na 29. redovnoj sjednici donijela odluku da ostaje pri odluci da neće podržati aktuelnika Srđana Mandića.

Oni su naveli da su obavili razgovore i s drugim kandidatima za načelnike te da su nakon toga donijeli odluku da neće podržati niti jednog kandidata, odnosno da ostavljaju glasačima na izbor koga će podržati.

Porukom “koga će od preostalih kandidata podržati” želi se poslati poruka da može bilo ko osim Srđana Mandića.

Obavujemo novoizabrane vijećnike NiP-a da konstruktivno sarađuju s načelnikom, a kojeg građani Centra izaberu na predstojećim lokalnim izborima, a čiji rad bude transparentan i u zakonskim okvirima te u saradnji s vijećnicima, a u interesu građana“, naveli su dalje.

Podsjećamo, sastanak NiP-a Centar s predstavnicima DF-a izazvao je burne reakcije unutar te stranke, jer su neki od njih ranijih nazivali predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića vođom narkokartela.

Također, bitno je naglasiti da su najbliži bili da podrže kandidata koalicije stranaka Za nove generacije i Platforma za progres, Tarika Jažića.

O tome su mediji i više puta pisali, te njegovo ime stavljali ispred Ademovićevog odbora, ali je Ademović očigledno sa zakašnjenjem od 20 dana donio odluku da nikoga ne podrži i pokloni mandat aktuelnom načelniku Srđanu Mandiću.

Tarik Jažić: “Ne znam zašto nisu imali dovoljno mudrosti i hrabrosti”

Nakon svega oglasio se i sam Tarik Jažić.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti i bez intervencija:

– Zbog činjenice da je moje ime bilo najviše u fokusu kada je u pitanju zvanična podrška od strane općinske organizacije Narod i pravda Centar, za poziciju kandidata za načelnika Općine Centar, osjećam potrebu da pojasnim nekoliko bitnih stvari široj javnost.

Narod i pravda i politički pokret “Za nove generacije” su partneri u Vladi Kantona Sarajevo i bilo je za očekivati da ukoliko nemaju svog kandidata podrže jednog od druga dva kandidata iz stranaka koje su zajedno sa njima u poziciji na nivou Kantona Sarajevo. S obzirom da su jasno nagovijestili još prije kampanje da kolegu Mandića neće podržati ni na koji način, ušli su u otvorene razgovore sa mnom. Razgovori su vođeni i formalno i neformalno, a sve sa ciljem da se izgradi međusobno povjerenje i poštovanje.

I zaista, pomalo naivno, povjerenje i poštovanje sam stekao prema čitavoj ekipi iz ovog lokalnog odbora, vjerujući u njihove iskrene namjere. Svi obavljeni razgovori išli su samo u jednom smjeru – za njih nema drugog kandidata za načelnika osim mene.

Zašto nisu imali dovoljno mudrosti i hrabrosti ne znam, to njih treba pitati. Međutim, ja sam sretan što se ova drama oko njihove podrške završava. Nastavljam dalje, hrabro i dostojanstveno – naveo je Jažić.