Danas sunčano i toplo, jače naoblačenje stiže sutra

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i toplo, javlja Federalni hidrometorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 °C.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 °C.

Jače naoblačenje od sutra

U subotu, sutra, jače naoblačenje sa zapada, koje će usloviti kišu i pljuskove širom zemlje, prvo će u jutarnjim satima zahvatiti područje Krajine i tokom dana postepeno se pomjerati prema istoku i jugu.

Jače padavine se očekuju na zapadu, sjeveru, sjeverozapadu i centralnim područjima Bosne. Moguća je i slaba grmljavina.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je sjevernog smjera. U večernjim satima u cijeloj zemlji vjetar mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, u sunčanijim područjima do 28 °C.

U nedjelju u Bosni pretežno oblačno prije podne. Postepeno smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Pretežno oblačno će se zadržati na istoku, sjeveroistoku i dijelu centralne Bosne.

Glavnina padavina u Bosni je prije podne. U drugom dijelu dana uglavnom u oblačnijim područjima biće još slabe kiše. Na vrhovima planina će padati i snijeg. U većem dijelu Hercegovine razvedravanje u jutarnjim satima. Oblačnije sa slabom kišom na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 12 °C, na jugu zemlje do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje od 19 do 23 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle i niske oblačnosti.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 20 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Naoblačenje sa zapada se očekuje u noći na srijedu.

Vjetar slab, prije podne mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6 °C, na jugu zemlje do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 °C.