Objavljeni izgledi vremena za 15 dana, poznato kada nam stižu stabilnije vremenske prilike

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim prognozama prvi dan oktobra proteći će u stabilnim vremenskim prilikama.

U srijedu će Bosnu i Hercegovinu zahvatiti novo naoblačenje koje će prvo zahvatiti zapadna, a tokom dana se proširiti i na ostala područja Bosne i Hercegovine.

Naoblačenje će usloviti i kišu, koja je izgledna u drugom dijelu dana.

U četvrtak i petak preovladavat će oblačno sa kišom i pljuskovima. Više padavina očekuje se u južnim područjima. U dane vikenda pretežno oblačno sa slabom kišom.

Minimalne temperature zraka varirat će između pet i deset stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 12. Najviše dnevne temperature uglavnom između 17 do 22 stepena, na jugu zemlje do 24.

U četvrtak i petak jutarnje temperature od 9 do 14 stepeni, jugu do 17.

U periodu od 7. do 12. oktobra preovladavaće umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme. Novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima očekuje se pred kraj druge sedmice oktobra.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 9 i 14 stepeni, u Hercegovini do 15. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, jugu zemlje do 18 stepeni.

Detaljna prognoza za danas i narednih nekoliko dana

Danas će u Bosni većinom biti malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti dosta magle i niske oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17, na jugu zemlje do 22 stepena.

U Sarajevu niska oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni.

Sutra, u utorak, u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar postepeno mijenja smjer na jugo.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje od 7 do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena.

U srijedu u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa zapada koje će u poslijepodnevnim i večernjim satima uvjetovati kišu i pljuskove širom zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 stepena.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje do 24 stepena.

Zbog najavljenih vremenskih prilika danas u Sarajevu počinje sezona grijanja

Danas u poslijepodnevnim satima počinje grijanje u glavnom gradu, te će se početi sa isporukom toplotne energije prema domovima koji griju preko sistema KJKP “Toplane-Sarajevo”.

Kako se prema zvaničnoj vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima predviđaju niže temperature vanjskog zraka u jutarnjim i večernjim satima, u cilju pravovremenog djelovanja i zadovoljstva korisnika, toplifikacioni sistem KJKP “Toplane-Sarajevo” d.o.o. će danas u poslijepodnevnim satima biti u funkciji, navode iz ovog preduzeća.

Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije je propisan dnevni režim zagrijavanja u periodu od 06:00 do 22:00 sata, a prema kretanju vanjske temperature vazduha.

U prethodnom periodu van sezone grijanja poduzet je čitav niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju toplifikacionih sistema, kao i na rekonstrukciji pojedinih toplifikacionih sistema ili dijelova sistema, a sve u cilju bolje pripremljenosti za sezonu grijanja 2024./2025.“, navode iz “Toplana”.

Kao posljednja tehnička provjera cjelokupnog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja izvršena je funkcionalna proba na sistemu centralnog grijanja, te su sva postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u potpunosti spremna za normalnu funkciju u predstojećoj sezoni grijanja.