Film “Nakon ljeta” Danisa Tanovića je bh. kandidat za Oscara

Film “Nakon ljeta” Danisa Tanovića će biti bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za 97. nagradu Oscar Američke akademije.

Certifikovana strukovna organizacija za FBiH, Udruženje filmskih radnika BiH organizirala je izbor, a u komisiji su bili reditelj Nermin Hamzagić, casting direktorica i koordinatorica produkcije Narcisa Cvitanović, producentica Amira Kudumović, scenaristica Melina Alagić i scenografkinja Emina Kujundžić, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Nakon ljeta je komična drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva.

U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 23 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji internacionalni film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića 2002. godine osvojio je nagradu Oscar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i u svijetu.