Bingo obustavio prodaju špinata belgijskog proizvođača, kupci će dobiti nazad novac

Kompanija Bingo je u subotu, 12. oktobra, izdala saopćenje za javnost u kojem se navodi kako se obustavlja prodaja špinata proizvođača Arda Ardoi.

Kako navode, proizvod sadrži povišenu količinu kadmijuma i sav sporni špinat je povučen iz prodaje.

Obavještavamo vas da smo obustavili prodaju špinata proizvođača ‘Ardo Ardoi’ /ARDO ARDOOIE NV., Wezestraat 61, 8850 Ardooie, Belgium/, roka upotrebe april 2026. godine/ lot proizvođača 103024110, 103014110, datumi proizvodnje na pakovanju kese 9.5.2024. i 28.5.2024.

Proizvod sadrži povišenu količinu kadmijuma i nije u skladu s Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani. Sav sporni špinat smo povukli iz prodaje“, navode iz ove kompanije.

Kupci koji su kupili ovaj proizvod dobit će povrat novca.

Naime, tokom kontrole trgovine u proizvodima špinata utvrđena je razina kadmija 0,29 mg/kg što je veće za 0,09 mg/kg od dozvoljenog europskog standarda.

Kontaktirane su belgijske vlasti koje su potvrdile kako se radi o zakonskom prekoračenju ali ne i o riziku za sigurnost hrane.

Ipak molimo sve kupce koji imaju proizvod sa spornim datumom proizvodnje koji je vidno istaknut na kesi špinata, da isti donesu u Bingo trgovinu u kojoj su kupili proizvod kako bismo vratili novac. Račun nije potreban.

Također, želimo vas informisati da su sva ostala pakovanja Bingo špinata u potpunosti ispravna. Molimo za razumijevanje i izvinjavamo se zbog doživljenih neugodnosti“, saopćili su iz Binga.