Vijeće roditelja KS nakon sastanka s resornim Ministarstvom: “Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah”

Predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo održali su jučer sastanak s predstavnicima s Ministarstva za odgoj i obrazovanje, Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje i Udruženja direktora osnovnih i srednjih škola u KS.

Donesen je niz zaključaka među kojima su i ti da su sve stručne službe škola obavezne osigurati odgovarajuću psihosocijalnu podršku učenicima, ali da su škole u obavezi jasno obavijestiti učenike da lažna dojava o bombama predstavlja krivično djelo, te će počinioci, kao i roditelji maloljetnih počinilaca, biti krivično odgovorni. Jutros su uslijedile nove dojave.

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima.

S obzirom na učestale dojave o lažno postavljenim bombama, škole su dužne strogo se pridržavati propisanih protokola evakuacije, dok će Ministarstvo i nadležne institucije usko nadzirati provedbu mjera”, navodi se u zaključcima.

Roditelji su pozvani da više pažnje posvete nadzoru svoje djece, naročito kada je riječ o njihovim aktivnostima u digitalnom prostoru. Iz Vijeća roditelja poručuju da će aktivno raditi na jačanju svijesti o posljedicama ovih krivičnih djela.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vijeće roditelja KS daju punu podršku svima koji doprinose prestanku izazivanja nesigurnosti u našim školama. Zahtijevamo da Vlada Kantona Sarajevo i nadležni istražni organi što prije obavijeste javnost o sankcijama za ove ozbiljne prekršaje i preduzmu sve korake kako bi se osigurala sigurnost učenika i nastavak redovnog obrazovnog procesa.

Pozivamo Vladu KS da hitno djeluje, uključujući osiguranje mentalne podrške učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima putem centara za mentalno zdravlje i drugih relevantnih službi. Škole su ne samo obrazovne institucije već i mjesta gdje se prepoznaju širi društveni problemi. Zbog toga rješavanje ovih problema zahtijeva odlučnu i koordiniranu akciju svih sektora”, ističe se.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti s edukacijom i stručnim savjetovanjem školskih kadrova kako bi se osigurao najbolji interes učenika i kontinuitet obrazovnog procesa.

Nadležni istražni organi moraju intenzivno raditi na sigurnosti i zaštiti školskih zajednica, te otkrivanju i kažnjavanju počinilaca ovih krivičnih djela. Danas, 16.10., ponovo smo suočeni s dojavama o bombama u školama Kantona Sarajevo.

Tražit ćemo hitan sastanak s Vladom KS i svim resornim ministarstvima, jer je krajnje vrijeme da prestanu samo posmatrati i počnu djelovati. Očekujemo da hitno i konkretno preuzmu odgovornost za sigurnost učenika, normalizaciju nastavnog procesa i pronalaženje počinilaca dojava bombi.

Naša djeca zaslužuju da se odmah poduzmu odlučne mjere kako bi se vratili u školske klupe bez straha. Vijeće roditelja i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje čine sve što je u našoj moći, ali je očigledno da bez odlučnog i hrabrog djelovanja Vlade i nadležnih institucija ovaj problem neće biti riješen. Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah”, poručuju iz Vijeća roditelja KS.

Ministarstvo se oglasilo o lažnim dojavama u sarajevskim školama

Lažne dojave o postavljenim bombama su paralizovale školske ustanove u Kantonu Sarajevu, a nakon toga je uslijedio sastanak Vijeća roditelja KS i predstavnika Ministarstva za obrazovanje i odgoj KS.

U saopćenju se navodi da učesnici sastanka “daju punu podršku svima koji daju svoj doprinos da svakodnevno stvaranje nemira i izazivanja nesigurnosti što prije prestane”.

Pozvali su Vladu KS i sve nadležne institucije na “hitnu primjenu multisektorskog pristupa u rješavanju ovog problema”.

Također, naglašena je i potreba za dodatnom zaštitom mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika.

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima“, navedeno je.

Zatražili su i od Vlade KS, te nadležnih istražnih organa da se uključe i javnost upoznaju o kvalifikaciji krivičnih djela i vrstom krivičnih sankcija koje se mogu izreći počiniocu koji čini ovo krivično djelo.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti realizirati edukacije i stručno savjetovanje direktora, stručnih saradnika i prosvjetnih radnika u cilju provođenja propisanih mjera i aktivnosti, kao i unapređenje istih, u smislu zaštite učenika i razvoj digitalnih kompetencija zaposlenih.

Škole će nastaviti poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanom procedurom, a prije svega uvažavajući najbolji interes učenika, s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno-obrazovnog procesa u školskim klupama, posebno vodeći računa o prilagođavanju kalendara pismenih provjera znanja, kao i procesa ocjenjivanja uopće“, navedeno je.

Uhapšena još dva maloljetnika u Sarajevu osumnjičena za dojavu bombi

Podsjetimo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, noćas su pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, slobode lišili još dva maloljetnika.

Za njih postoji osnov sumnje da su tokom jučerašnjeg dana, ali i ranije, lažno dojavili postojanje eksplozivne naprave u srednjim školama i drugim objektima na području Kantona Sarajevo.

Mješoviti tim koji čine policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, stručnjaka za cyber sigurnost Federalne uprave policije, a koji djeluje pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju intenzivan rad na ovim predmetima.

Tim sarađuje sa službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana u brojnim školama u KS dojavljivane su bombe, no KDZ pregledima je svaki put ustanovljeno da su bile lažne.

Ranije je slobode lišeno još maloljetnika koji su osumnjičeni da su dojavljivali bombe.

Sve ovo izaziva veliku dozu frustracije kod uposlenika, učenika, roditelja, ali i policijskih službenika koji svakodnevno vrše na desetine KDZ pregleda kako bi potvrdili da se u školama ne nalazi eksplozivna naprava.