UO Memorijalni centar Srebrenica: “Neprihvatljivo je u bilo kakvom kontekstu spominjati ratnog zločinca osuđenog za genocid i predsjednika priznate RBiH”

”Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995 godine, najoštrije osuđuje i odbacuje izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta, u kojoj je u istu ravan stavio srebreničkog krvnika i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Predsjedništva međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH rahmetli Aliju Izetbegovića”, navode iz Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Ističu kako smatraju “potpuno neprihvatljivim u bilo kakvom kontekstu spominjati ratnog zločinca koji je osuđen za genocid – najveći zločin u Evropi nakon 2. svjetskog rata i neupitnog lidera bh. patriota, čiji su rad i djelovanje bili ključni za odbranu i opstanak Bosne i Hercegovine”.

Upravni odbor smatra da pravda i istina moraju ostati temelj svakog razgovora o zločinima, bez izjednačavanja počinitelja genocida sa onima koji su se borili i izborili za očuvanje međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Ne želimo ulaziti u motive i pozadinu ovakvih izjava, zbog kojih je, između ostaloga, većina građana, uključujući i žrtve genocida, potpuno izgubila povjerenje u visokog predstavnika, ali želimo podsjetiti g. Schmidta na neke od ključnih problema s kojima se suočavaju preživjele žrtve genocida i njihovi potomci, kao što su diskriminacija u obrazovnom sistemu i negiranje genocida.

Pozivamo visokog predstavnika da uputi izvinjenje i pojašnjenje patriotama ove zemlje, te da iskoristi vrlo moćne ovlasti koje ima i donese pravedna i civilizirana rješenja, poput onih u njegovoj rodnoj zemlji, za bolji život svih građana Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preživjeti krvnika Mladića”, navode članovi Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

OHR: “Alija Izetbegović je ključna ličnost za postizanje mira, on je spasio živote”

Podsjetimo, OHR se sinoć oglasio kazavši kako je Alija Izetbegović bio ključna ličnost za postizanje mira te da je spasio živote.

“Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, ‘Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat’, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna”, saopštili su u srijedu iz OHR-a reagujući na optužbe kako je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u jendom intervjuu izjednačio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića.

Podsjećamo, Schmidt je govoreći za Face TV o nastavnom programu u entitetu Republika Srpska kazao da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša…

Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, kazao je tad Schmidt.

Iz Ureda visokog predstavnika danas su istakli da je “Ratko Mladić presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici” i dodali kako je “Alija Izetbegović prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

On je spasio živote”, poručeno je iz OHR-a.

Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene.

Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, ‘imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica…’”, stoji u reakciji OHR-a.