Video/ Spašenu rodu sa Pala čeka dug oporavak do proljeća u Zoološkom vrtu “Bambi” u Hrasnici

Dvije djevojke sa Pala nedavno su spasile ranjenu rodu koju su primijetile da šepa i ima ranu na stomaku.

Uočile su da rana krvari, pa su odmah kontaktirale lokalnog veterinara, koji ih je uputio na Udruženje za zaštitu ptica “Naše ptice” i zoološki vrt Bambi iz Hrasnice.

Uz pomoć prolaznika, djevojke su uspjele rodu prekriti čaršafom i smjestiti je u siguran prostor, gdje je provela noć uz vodu i sardine.

Sutradan je roda prebačena na daljnje liječenje, gdje je rana uspješno zašivena i roda je dobila antibiotik. Djevojke su je nazvale Nada, a planiraju dokumentovati njen oporavak putem društvenih mreža.

Zoološki vrt “Bambi” u Hrasnici, nadomak Sarajeva, prvi je privatni zoološki vrt u glavnom gradu i treći te vrste u Bosni i Hercegovini.

Otvoren je sa ciljem edukacije i rekreacije, te pruža dom za oko 110 životinja raznih vrsta, uključujući domaće i egzotične vrste kao što su jeleni, nojevi, lame, sove, te rijetki bijeli jelen.

Posjetiteljima nudi mogućnost direktnog hranjenja životinja, što posebno privlači najmlađe. Vrt je otvoren tokom cijele godine, a ulaz se naplaćuje kroz dobrovoljne priloge umjesto fiksne cijene.

Zoološki vrt “Bambi” je ujedno poznat po svojoj misiji spašavanja i rehabilitacije životinja. Osnivač Melvis Lokvančić zajedno sa timom volontera vodi brigu o životinjama i aktivno se uključuje u projekte edukacije i očuvanja prirode, uključujući terapijske programe za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Zahvaljujući velikom angažmanu, vrt je postao omiljeno mjesto za organizovane posjete vrtića i škola, pružajući edukativne radionice i blizak kontakt sa životinjama.