SDP KS traži smjenu Faruka Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika

Održana je sjednica Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP Sarajevo u proširenom sastavom na kojoj su pored članova Predsjedništva bili prisutni ministri i zastupnici sarajevskog SDP-a sa svih nivoa vlasti, gradonačelnica, načelnici općina.

Sjednica je rezultirala nizom zaključaka, analiziranjem aktuelne političke situacije i pronalskom rješenja za neke od gorućih problema u Kantonu Sarajevo, ali i analizom ostvarenih rezultata sarajevskog SDP-a u kantonu.

Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo zadovoljno je ostvarenim rezultatima na izborima. U narednom periodu uslijedit će detaljna analiza i još intenzivniji rad u općinskim vijećima i na načelničkim pozicijama u Starom Gradu i Novom Sarajevu. Čestitke Irfanu Čengić i Benjamini Karić na načelničkim pozicijama.

Čestitamo svim izabranim vijećnicima SDP-a na uspjehu. Zahvaljujemo se svim učesnicima izbornog procesa koji su doveli SDP do sjajnog rezultata. Broj vijećnika na nivou cijelog kantona porastao je za 75%“, saopćeno je iz SDP-a KS.

Podsjećaju da su zadržani načelnici koje su podržali u Ilidži i Centru te je ostvarena pobjeda u Ilijašu.

Nakon analize rezultata, detaljno je razmatrana politička situacija i svi neophodni koraci koje je potrebno napraviti kako bi Kanton Sarajevo ostao na svom putu razvoja. Predsjedništvo SDP BiH Sarajevo će od partnera u Vladi Kantona Sarajevo tražiti hitnu zajedničku analizu rada svih imenovanih zvaničnika, kako unutar same Vlade, tako i ostalih imenovanih lica u institucijama, te poduzimanje adekvatnih mjera za unapređenje rada uključujući i potrebna kadrovska pojačanja.

Sarajevski SDP zahtijeva hitne izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo kako bi se vratio dignitet ovoj instituciji, koja je temelj demokratskog odlučivanja i zastupanja građana“, navodi se iz SDP-a KS.

Smatraju da su ove izmjene ključne za unapređenje rada Skupštine, s fokusom na odgovornost i efikasnost o donošenju odluka kako Skupštine kao zakonodavnog organa vlasti, tako i svakog zastupnika pojedinačno.

Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo upućuje zahtjev Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za smjenu Faruka Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Svojim političkim utjecajem kao predsjednik KO SDA Sarajevo, kontinuiranim lošim radom, kao i sukobom interesa ne može kvalitetno doprinijeti radu u ovoj instituciji.

Predsjedništvo SDP BiH Sarajevo je zadužilo izabrane i imenovane zvaničnike na svim nivoima vlasti da hitno pokrenu pitanje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, a sve u pravcu pravednije i pravičnije raspodjele istih uzimajući u obzir da će Kanton Sarajevo zbog ranijih izmjena navedenog zakona ostati uskraćen za preko 350 miliona KM u periodu 2023.-2025.

Predsjedništvo KO SDP Sarajevo upućuje inicijativu Gradskom vijeću Grada Sarajeva i Skupštini Kantona Sarajevo da, svako u okviru svojih nadležnosti, poduzme neophodne aktivnosti prema nadležnim organima u cilju stvaranja uslova kako bi se izmjenom pozitivnih propisa omogućio (Izborni zakon, Ustav FBiH, Ustav Kantona Sarajevo, Statut) neposredan izbor gradonačelnika Grada Sarajeva“, navodi se iz SDP-a KS.

Također su pozvali i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS da hitno reaguje na inicijativu za donošenje Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koja je podnesena prije više od godinu dana.

Problem legalizacije objekata je gorući za veliki broj građana i značajno utiče na njihov svakodnevni život. S obzirom na to da do danas nije dobijen odgovor od resornog ministarstva, insistiramo na tome da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red te da se proces donošenja Zakona ubrza radi rješavanja ovog važnog pitanja.

Pozivamo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS da što prije delegira prijedlog formiranja komunalne policije na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo.

S obzirom na narušenu čistoću grada i važnost regulisanja komunalnog reda, smatramo da je od suštinske važnosti da se ovaj prijedlog stavi na glasanje kako bi se osiguralo kvalitetnije upravljanje komunalnim uslugama i održavanjem čistoće.

Svi izabrani i imenovani zvaničnici sarajevskog SDP-a na svim nivoima vlasti nastavit će odgovorno raditi u interesu svih ljudi, još kvalitetnije će raditi na razvoju zajednice i unapređenju kvaliteta života, i sigurni smo da ćemo opravdati povjerenje građana“, naveli su.