Novi detalji pucnjave u Sarajevu: Učenik prvog razreda ranio učenika trećeg razreda, izuzeti snimci nadzornih kamera

Nakon jutrošnje pucnjave u dvorištu Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu u kojoj je maloljetnik povrijedio učenika, u ovoj obrazovnoj ustanovi je održan sastanak, a direktori Srednje škole metalskih zanimanja i Mašinske tehničke škole otkrili su i detalje ovog incidenta budući da se ove dvije škole nalaze u istoj zgradi.

Kako su kazali, učenik prvog razreda Srednje mašinske tehničke škole pucao je jutros na učenika Srednje metalske škole koji pohađa treći razred.

Što se tiče škola, poduzeli smo sve procedure predviđenme pravilnicima i zakonom, obavijestili smo policiju, hitnu pomoć, kontaktirali smo roditelja. Kolega iz moje škole je otišao sa hitnom pomoći na KCUS kao pratnja učenika.

Tim za krizne situacije pri Ministarstvu za nauku i obrazovanje KS je djelovao i imali smo zajednički sastanak jer je ovo multisektorski pristup rješavanju ovakvih situacija. Nikome nije drago da se ovakve situacije dešavaju”, navela je Irma Behlulović, direktorica Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu.

Behlulović je dodala da na sastanku nisu doneseni nikakvi posebni zaključci te da je to standardna procedura da se održi nakon ovakvih i sličnih incidenata.

A mi smo preduzeli sve aktivnosti, pružili smo podršku roditeljima, komuniciramo sa roditeljom koji je zahvalan na svemu što činimo. Govorim o učeniku iz moje škole. Niko nije mogao pretpostaviti da će jutros biti ranjavanje našeg učenika. Mi smo cijelu školu prekrili videonadzorom i policija je izuzela sve snimke i vidi se tačno kako se sve odvijalo i sve se desilo u tri sekunde. Na svoju odgovornost sam za danas u najboljem interesu učenika, roditelja i uposlenika odlučila da se nastava danas odvija online”, naglasila je Behlulović.

Faruk Čupović, direktor Mašinske škole u Sarajevu je ispričao da se pucnjava desila pred početak nastave te je potvrdio da je učenik iz ove škole pucao na drugog učenika.

Po saznanjima i izjavama drugih učenika radi se o učeniku Mašinske tehničke škole, prvi je razred. Nemamo zvaničnu potvrdu identiteta. Obavještena je hitna pomoć i policija. Mi smo poduzeli mjere u skladu s našim nadležnostima da pružimo podršku. Kod nas u školi nastava se odvija redovno. Prema našim saznanjima ostali učenici su dobro, ne osjećaju se ugroženo”, naveo je Čupović te odgovorio novinarima i na pitanje da li je ovaj učenik i ranije bio problematičan:

Nismo još utvrdili identitet, ali ako je riječ o učeniku na kojeg se sumnja, mi zaista među učenicima nemamo dosad neprihvatljivih ponašanja od 2. septembra do danas budući da je riječ o učeniku prvog razreda”.

Maloljetnik koji je pucao je pod policijskim nadzorom, a učeniku su konstatovane lakše tjelesne povrede na KCUS-u.

Kantonalni tužilac nije izlazio na mjesto pucnjave jer su u pitanju lakše tjelesne povrede, ali je obaviješten o slučaju.

Maloljetnik će pod policijskom kontrolom biti 24 sata, a nakon kriminalističke obrade postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim koracima”, rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Pucnjava se desila jutros u 8:00 sati ispred škole o čemu je obaviještena PU Centar koja je odmah izašla na teren.