Da li će Sarajevo uskoro dobiti novu zelenu površinu, Park državnosti BiH?

Neka bolja vremena dolaze, a nakon duge pauze zbog globalne pandemije koronavirusa, te samim tim dolaze i nove stvari. 

Kako Sarajevska sehara saznaje, uskoro bi Sarajevo moglo dobiti novu zelenu površinu, i to “Park državnosti BiH”. O značaju zelenih površina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine skoro da je i suvišno pisati, jer je takvih sve manje, dok je s druge strane sve više betonskih divova koji zaustavljaju normalan protok vazduha.

Tako u zimskim vremenima svakodnevno možemo čitati vijesti o previsokim nivoima zagađivača u Sarajevu, možemo stalno da gledamo neke čudne simbole “PM10”, indekse kvaliteta, o kojima, ruku na srce, vrlo malo ili nimalo znamo.

Međutim, tu i tamo se kroz Skupštinu KS ili općinska vijeća provuče neka dobra inicijativa koja bi mogla donijeti novu zelenu površinu.

Foto: Inicijativa screenshot
Foto: Inicijativa screenshot

U decembru prošle godine, nezavisni zastupnik Elvis Vreto, na Skupštinu Kantona Sarajevo iznio je inicijativu o izgradnji “Parka državnosti BiH”, a kako je u obrazloženju naveo, takav park bi na moderan način predstavljao sve vladare naše domovine.

Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine nema spomenika u vidu statue njenih državnika iz historije po uzoru na glavne gradove drugih zemalja. Ovom inicijativom želim da Vlada pokrene i razmotri ovu mogućnost i zatraži podršku nižih i viših nivao vlasti kako bi se napravio park s ciljem doprinosa njegovanju državnosti BiH“, naveo je Vreto u obrazloženju.

Elvis Vreto
Elvis Vreto

Dalje navodi da bi park imao i edukativni karakter.

“Osim što bi izgradnja takvog parka imala podsjetnik iskazivanja priznanja i častio kroz hiljadugodišnju historiju BiH, park bi imao i edukativni karaker kako za naše grašane tako i za značajan broj turista koji bi imali priliku da se bolje upoznaju sa historijom države od njenog nastanka”, naveo je Vreto.

Lokacija parka nije navedena, te je ostavljena mogućnost da struka izabere najbolju.

Inicijativa je načeno dobila podršku, te je otišla na dalje razmatranje, prvo komisijsko pa zatim usaglasavanje sa višim i nižim nivoima vlasti. Svi zajedno očekujemo da će trenutno stanje sa pandemijom uskoro biti iza nas, te da ćemo se okrenuti normalnim aktivnostima pa i izgradnji navedenog parka.