Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila “igru na recept” za djecu sa poremećajem pažnje

Video igre su i dalje uglavnom negativno percipirane od strane roditelja kao aktivnost koja “troši“ vrijeme i od koje nema naročite koristi.

Međutim, čini se da bi se djeca koja pate od ADHD-a (hiperaktivni poremećaj, nedostatak pažnje) uskoro mogla okrenuti video igrama koje bi im mogle pomoći u njihovom stanju jer je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila prvu video igru na recept.

Riječ je o igri naziva EndeavorRX koju je razvio Akili Interactive, a jedna studija je otkrila da jedna trećina mališana koji su igrali njihovu igru “više nema mjerljivi deficit pažnje na bar jednoj mjeri objektivne pažnje”. Studija je obuhvatila igranje igre 25 minuta dnevno, pet dana sedmično, tokom četiri sedmice.

Zapravo, FDA je provela studiju tokom sedmogodišnjeg perioda, a u studiji je sudjelovalo 600 djece. Cilj studije je bio otkriti može li igranje igrica promijeniti liječenje ADHD-a ili ne. Iako igre možda neće zamijeniti ili biti alternativa uobičajenim i tradicionalnijim metodama liječenja ADHD-a, svakako bi bilo vrijedno istražiti takve opcije, posebno za roditelje koji nisu pobornici lijekova.

Igra EndeavorRX tek treba biti objavljena, ali se roditelji koji su zainteresirani mogu prijaviti na listu čekanja preko web stranice kompanije.