Forrest Gump je omiljeni filmski lik svih vremena

Prema najnovijoj listi portala Ranker Forrest Gump je najbolji filmski lik svih vremena.

Više od 1,1 miliona ljubitelja filma učestvovalo je u anketi.

Na drugom mestu Rankerove liste našao se Woody, kauboj iz “Priče o igračkama”, dok je na trećem mestu T-800, robot kojeg je kultno odigrao Arnold Schwarzenegger. U top pet na ovoj listi našli su se još i Dumbledore iz “Harija Pottera” i R2D2 iz “Ratova zvijezda”.

Forrest Gump američka je dramska komedija snimljena 1994, a zasniva se na istoimenom romanu Winstona Grooma iz 1986. Film je režirao Robert Zemeckis, a glavne uloge tumače Tom Hanks, Robin Wright i Gary Sinise. Priča opisuje nekoliko decenija u životu Forresta Gumpa, naivnog i tupoglavog mladića rodom iz Alabame koji je bio svjedok, a u nekim slučajevima i utjecao na neke od najvažnijih događaja u drugoj polovini 20. stoljeća. Film se znatno razlikuje od romana, uključujući Gumpovu ličnost i nekoliko događaja koji su opisani.

Ovaj film smatra se klasikom savremene filmografije, a komična drama koja obiluje čitavim spektrom različitih emotivnih previranja Toma Hanksa pretvorila ga je u jednog od omiljenih glumaca na svijetu, čiji se citati iz filma i dalje prepričavaju.