Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH: Važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u utorak danas je održana konferencija za medije na kojoj je poručeno da je cilj ovog događaja podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Partneri u realizaciji obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna biblioteka Bihać.

Na konferenciji za medije obratili su se prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Emina Dedić Bukvić, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Feđa Kulenović, MA, Odsjek za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH u ime Univerziteta u Sarajevu.

Mr. sc. Nadina Grebović-Lendo podsjetila je da se Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH obilježava već četvrtu godinu zaredom i da bilježi značajan porast interesiranja javnosti.

“Univerzitet u Sarajevu je u ovaj događaj involvirao više od 40 biblioteka partnera iz BiH koje će 30. oktobra ponuditi različite sadržaje svojim korisničkim zajednicama“, pojasnila je mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, te dodala da je trenutno prijavljeno više od 50 programskih aktivnosti na različitim lokacijama, kako online tako i u fizičkom prostoru.

Također, podsjetila je da je ovogodišnji moto Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama „Biblioteka bez zidova“, te da su u fokusu učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda.

Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) – partneri iz Bosne i Hercegovine će 30. oktobra 2020. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

„U savremenom bibliotekarstvu termin ‘biblioteka bez zidova’ je uobičajen jer podrazumijeva da biblioteku ne čini zgrada već bibliotekar. Bibliotekar je osoba koja pronalazi informaciju za korisnika i daje mu je na korištenje neovisno o prostoru i imovini. Ovakvo poimanje bibliotekara se uklapa i u trenutnu društvenu situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19. Bibliotekar je jednako prisutan i u fizičkom i u virtualnom prostoru“, navela je Nadina Grebović-Lendo.

Prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dušanka Bošković istakla je da je ovaj događaj prilika da se podsjetimo na sve čari koje nam biblioteke pružaju od ranog djetinjstva, te na značaj koje one imaju u obrazovanju.

“To je još značajnije u današnjem vremenu, u kontekstu pandemije, ali posebno digitalizacije i usluga kojih nismo ni svjesni, a koje nam biblioteke mogu pružati. Iako su nam ove godine u fokusu mlađi učenici, značaj biblioteka osjećaju i svi naši studenti i nadam se da će i naši istraživači imati priliku i kroz različite resurse poboljšati kvalitet svog rada“, navela je Bošković, te dodala: “Iskreno se nadam da ćemo naredne godine na ovaj dan moći da predstavimo i digitalni repozitorij Univerziteta“, pojasnila je Bošković.

O značaju Nacionalnog dana te o izazovu koje pruža zvanje školskog bibliotekara, kao i o potrebnim kompetencijama za ovo zvanje govorila je doc. dr. Emina Dedić Bukvić sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

“Biti školski bibliotekar jeste izazovna profesija i zanimanje i zahtijeva pedagoške kompetencije koje će odgovoriti na odgojne i obrazovne potrebe mladih. Biti kompetentan i stručan znači da svoje akademsko znanje znamo prenijeti mlađima“, kazala je doc. dr. Dedić Bukvić.

Feđa Kulenović sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu istakao je da današnji savremeni bibliotekar treba posjedovati i informatička znanja i pismenost te da biti bibliotekar ne znači više samo čitanje književnosti.

“Mi pripremamo kadar ne samo za školske biblioteke i formalno obrazovanje nego i neformalno. U današnje vrijeme pandemije, informacija i dezinformacija bibliotekari imaju još značajniju ulogu i bave se medijskim i informacijskim opismenjavanjem“, pojasnio je Feđa Kulenović.

Od centralnih aktivnosti Univerziteta u Sarajevu izdvojeni su završeni likovni natječaj za učenike osnovnih škola pod nazivom „Moj(a) bibliotekar(ka)“ i online čitanja studentica Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke FFUNSA namijenjena za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020 na Univerzitetu u Sarajevu realizira se kao nastavak aktivnosti iz projekta Erasmus+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga“.