Opća bolnica sa 82 hospitalizovana pacijenta zaražena koronavirusom, skoro sustigla KCUS

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo u Covid odjelu su trenutno na hospitalizaciji 82 pacijenta, što je u odnosu na jučerašnji dan povećanje za 10 pacijenata.

Istovremeno, do polovine narednog mjeseca očekuje se završetak radova na adaptaciji izolatorija u krugu Bolnice, kapaciteta 40-tak kreveta, koja će biti na raspolaganju za liječenje covid pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, navedeno je u brifingu iz Opće bolnice.

Inače, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, može se vidjeti da je Opća bolnica skoro sustigla Klinički centar Univerziteta u Sarajevu po broju hospitalizovanih pacijenata.

Iako je na KCUS-u hospitalizacija počela odavno, a u Općoj bolnici tek odnedavno, broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih COVID-om na KCUS-u je 100, a u Općoj bolnici 82.

Da su nadležne kantonalne vlasti bile spremne i adekvatno reagovale i izolatorij u krugu Opće bolnice bio bi spreman, čime bi se stvorile mogućnost za mnogo bolji odgovor na pandemiju koronavirusa.

Inat i samovolja pojedinaca samo u zdravstvenom sistemu KS samo su usporile cijeli proces.