KS/ Usvojene izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Zastupnici Skupštine KS usvojili su 27 glasova “za” i jednim “suzdržanim” Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo.

Usvojen je i Zaključak Kluba SDP-a kojim se Vlada KS obavezuje da će nakon pristiglih prijava prije objave konačnog spiska subvencioniranih privrednih subjekata putem Kantonalnog suda i Porezne uprave FBiH osigura sve relevantne informacije kako bi se sredstva isplatila subjektima protiv kojih se ne vode postupci za privredni kriminal, imaju izmirene obaveze na dan 31.1.2021. uz dokaz o isplati plate svim radnicima koji su prijavljeni na dan kada su se prijavili za subvenciju.

Ured za borbu protiv korupcije bit će zadužen da nadzire primjenu zakona, s obzirom da se insistiralo da se omogući besplatan telefon za prijavu malverzacija u vezi sa realizacijom istog.

Ministarstvo finansija KS se zadužuje da osigura redovnu implementaciju subvencija s ciljem isplate plate uposlenicima. Ovu konstataciju podržala su 22 zastupnika.

Vlada KS, kao i njihovi zastupnici imali su priliku i ranije da se izjasne u vezi amandmana Kluba SDA-a,  niti jedan nije usvojen.