Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu podržali stavove profesora, asistenata i građana

Građane, profesore i asistente nezadovoljne reakcijom vlasti na pandemiju koronavirusa počeli su podržavati i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pozvali su kolege i ostatak javnosti da također podrže zahtjeve prema nadležnima.

Nekoliko desetaka studenata ovog fakulteta je podržalo građane i stavove svojih profesora i asistenata sadržanih u prošlosedmičnom otvorenom pismu “Zahtjev za život i dostojanstvo”.

Podršku su jučer dali i pojedini uposlenici Fakulteta političkih nauka, Muzičke akademije, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Prirodno-matematičkog fakulteta. Studenti Filozofskog fakulteta su u online peticiji podrške poručili da stoje iza zahtjeva građana, te da su spremni učestvovati u borbi za prava svakog čovjeka na dostojanstven i siguran način.

Od vlasti, prije svega državne i entitetske, traže da bude servis građanima u skladu sa humanističkim vrijednostima.

“Odlučno i spremno kažem NE manipulacijama prvoga reda i dugogodišnjem opresivnom vladajućem sistemu te ne zahtijevamo odgovore, već odgovornost podržavajući svaku savjesnu i društveno bitnu inicijativu koja dolazi od građana Bosne i Hercegovine”, naglasili su.

Podsjećamo, više od 50 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta je prošle sedmice objavilo otvoreno pismo tražeći ostavku vlasti zbog nenabavke vakcine protiv koronavirusa i neodgovarajuće reakcije na pandemiju.

Time su podržali građane koji su to isto tražili na protestima u Sarajevu