Mercedes je predstavio svoj najveći i najluksuzniji električni automobil do sada

Mercedes EQS baterija je ekvivalent Mercedesove limuzine S-klase, vodećeg modela ove marke.

Poput S-klase, EQS je dizajniran za prostranost i udobnost. Bez potrebe za velikim motorom, EQS ima nagnutu kapuljaču, što podsjeća na dizajne unaprijed kabine koji su bili najpopularniji 1990-ih. Takođe ima nježnije suženi stražnji kraj. I to je, pomoglo da EQS bude aerodinamički najučinkovitiji tvornički proizveden putnički automobil na svijetu.

Da bi mu pomoglo da još glatko klizi kroz zrak, tijelo EQS-a automatski se lagano spušta pri brzinama većim od 75 milja na sat, a zatim malo više pri brzinama većim od 100 milja na sat.

Prema procjenama koje koriste evropske standarde za testiranje, automobil može preći oko 480 kilometara. (Metode ispitivanja koje koriste američke agencije obično daju niže procjene).

Poput S-klase, EQS je zamišljen kao izlog za najnaprednije Mercedesove tehnologije. Na primjer, vrata rade automatski, slično kao na nekim Teslinim modelima. Kvake na vratima se automatski šire kad se vozač približi, a kad se vozač približi, vrata se otvaraju. Vrata se mogu i sama zatvoriti kada vozač nagazi kočnicu. Vozač takođe može upravljati putničkim vratima kako bi drugima omogućio ulazak i izlazak iz automobila.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Unutrašnjost Mercedesa EQS ima opcioni sistem ekrana osetljivog na dodir koji pokriva čitavu instrument tablu od bočnog prozora vozača do suvozačevog. Ispod ove neizmjerno zakrivljene staklene ploče postoje zapravo tri odvojena zaslona – uključujući jedan samo za putnike – ali oni imaju izgled neprekidne površine.

Kupcima koji preferiraju tradicionalniji izgled, EQS će biti dostupan i sa pravokutnim središnjim ekranom osjetljivim na dodir, a ostatak kontrolne ploče prekriven je drvetom, kožom ili drugim materijalima.

EQS ima poseban program Power Nap koji pomaže vozačima da odspavaju tokom odmora. Automatski naslanja vozačevo sjedalo u položaj za odmor, zatvara prozore i suncobran preko staklenog krova. Unutrašnja rasvjeta i temperatura također su prilagođeni kako bi stvorili umirujuću atmosferu. Opuštajući zvukovi dopiru iz stereo uređaja i slike zvjezdanog noćnog neba pojavljuju se na ekranima kontrolne ploče.

Nakon nekog vremena automobil započinje rutinu buđenja koja uključuje posebne energizirajuće mirise i nježnu masažu. Konačno, naslon sjedala se podiže i gornji suncobran se otvara.

EQS takođe nudi upravljanje na sva četiri točka, funkciju koja je takođe dostupna u limuzini S-klase. Pri malim brzinama, zadnji točkovi se lagano okreću u suprotnom smjeru od prednjih. To pruža mogućnost da se veliko vozilo okreće u znatno manjem prostoru nego što bi inače moglo. Pri većim brzinama, stražnji kotači se mogu okretati u istom smjeru kao i prednji radi promjenjivije trake.

EQS će se u početku nuditi u dvije verzije, 329 konjskih snaga EQS 450+ s pogonom na stražnje kotače i EQS 580 s pogonom na sve kotače 516 konjskih snaga. Mercedes nije najavio cijenu EQS-a, ali očekuje se da će iznositi preko 100.000 američkih dolara . Cijene S-klase na benzinski pogon kreću se od nešto manje od 100.000 američkih dolara. EQS će se prodati u SAD-u na jesen ove godine, piše CNN.