Damir Marjanović: Ako se smanje plate političarima i prestanu finansirati stranke mogu biti smanjene školarine

Profesor Marjanović objasnio kako bi se smanjenjem plata političarima i prestankom finansiranja stranaka moglo uštediti nekoliko miliona KM i usmjeriti ih prema studentskim zahtjevima.

Studenti su ranije najavili proteste “kakve Sarajevo nije vidjelo” ukoliko ne dođe do smanjenja školarina.

Ima nas 30.000, napravićemo masovne proteste kakve Sarajevo nije vidjelo, kažu nezadovoljni studenti iz Sarajevakoji traže smanjenje školarine za 30 posto”, ističu studenti.

O zahtjevima upućenim Vladi KS ekipa N1 razgovarala je Farukom Devićem, predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, ministricom visokog obrazovanja u Vladi KS, Melikom Husić-Mehmedović i zastupnikom u Skupštini KS, profesorom Damirom Marjanovićem.

Ministrica visokog obrazovanja u Vladi KS, Melika Husić-Mehmedović kaže da su studentima koji su ostvarili prosjek preko 8,0 već smanjili školarine za dvije trećine te da je u ovu svrhu izdvojeno milion KM iz budžeta.

Navodi da kada bi se smanjile školarine za sve studente to bi budžet koštalo dodatnih pet miliona KM što u ovim teškim trenucima pandemije nije izvodivo.

Profesor Marjanović je također dao svoje mišljenje vezano za temu smanjenja školarina u iznosu od 30 posto za sve studente na Univerzitetu u Sarajevu.

Ovo što sada studenti traže jeste smanjenje 30% školarina za sve. Po meni to ima smisla, ali ne da se traži za sve studente, jer ima studenata koji nisu u socijalnoj potrebi. Želim da ohrabrim studente da prilikom slanja zahtjeva budu jasni i konkretni, da naprave analizu koliko je zapravo novca potrebno za njihove zahtjeve. Vlada KS-a je poslala cifru od pet miliona. Trebalo bi taj iznos usmjeriti prema studentima koji su stvarno u socijalnoj potrebi“, rekao je profesor Marjanović.

Gdje postoji novac i gdje se može tražiti, objasnio je profesor Marjanović u nastavku svog izlaganja.

Analize govore da kada bi smanjili plate kantonalnih zastupnika Skupštine KS za 50% već bis e moglo pronaći milion KM. Kada bi prestali finansirati stranke moglo bi se pronaći dodatnih 840 000 KM, na federalnom nivou kada bi se plate smanjile za trećinu bilo bi još 1,3 miliona KM, a kada bi se od rekonstrukcije nekih zgrada koje nisu sad bitne uzelo još dva miliona KM došli bi i do te cifre od pet miliona KM“, kazao je Marjanović.