Željka traži brata blizanca koji je nestao 1976. godine

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece, za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, a koji je prije dva dana povučen iz procedure u Skupštini Srbije, ponovo je u fokus regionalne javnosti stavio ovu problematiku.

Oslobođenje i O Kanal su došli u kontakt sa još jednom osobom koja, zbog nedostatka pravih informacija o smrti njenog brata, sumnja da je on ukraden.

Bez identifikacije
Željka Fazlić je rođena u aprilu 1976. godine, zajedno sa bratom blizancem. Dva mjeseca nakon rođenja brat se razbolio i nakon prijema na tuzlanski UKC hitno je prebačen u Beograd. Roditelji dječaka i djevojčice kroz nekoliko dana dobijaju informaciju da je dječak mrtav i da će bolnica organizovati ukop.

– Otac nije pristao na to i otišao je po brata, ali dočekao ga je zapečaćen kovčeg i tijelo nikad nije identifikovano. Kao razlog smrti je navedeno da je po rođenju babica povrijedila njegovu jetru, što smo kasnije istražujući utvrdili da je nemoguće. Rekli su čak da je dio jetre poslat na analizu u Švicarsku, ali taj se nalaz nikad nije vratio, priča nam Fazlić.

Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi o kojima smo već pisali, desili su se po urneku – kod djece se javilo medicinsko stanje zbog kojeg su hitno morala biti prebačena u Beograd, nakon čega im se gubi svaki trag.

Bosna i Hercegovina još nema ni udruženje ni zakon koji bi pomogao u traženju istine roditeljima i rodbini ove djece. Enver Bijedić, poslanik u državnom Parlamentu, stavio se na raspolaganje roditeljima u kreiranju potrebnog pravnog okvira koji će pomoći njihovu borbu.

– Smatram da te činjenice treba istražiti, jer sumnje u trgovinu djecom i bijelim robljem su prisutne svugdje u svijetu, pa zašto toga ne bi bilo i ovdje. Nudim se da predložim taj zakon, jer smatram da, ako brojne zemlje imaju sličan zakon, trebamo ga imati i mi i otkloniti sve sumnje u ovakvim slučajevima, kazao  je Bijedić.

Apelacije
Srbija je daleko ispred BiH po rješavanju pitanja nestalih beba. Evropski sud za ljudska prava je 2014. godine, nakon velikog broja apelacija roditelja koji traže svoju djecu, naložio Srbiji da riješi ovu aferu.

Srbija je kao alternativu ponudila dva prijedloga zakona – prvim su roditelji bili djelimično zadovoljni, ali je njega potom zamijenio prijedlog koji je amnestirao odgovorne, te je omogućio isplatu novčanih obeštećenja za sve roditelje koji su izgubili dijete na ovaj način a da im nije ponudio bilo kakvo rješenje ili pravdu za učinjenu nepravdu i krivično djelo.

Izvor: Miren Aljić, Oslobođenje Portal