Haris Vranić: Stabilna epidemiološka situacija, iz nekog razloga mladi ne žele da se vakcinišu

Ministar zdravstva KS Haris Vranić danas je zastupnicima Skupštine KS predstavio trenutnu epidemiološku situaciju u KS.

U KS je trenutno stabilna epidemiološka situacija.

Broj testiranja nije nikad ispod 500, a nekada ide i do 800. Broj pozitivnih se kreće od 6 do 25. Važno je napomenuti da nema priliva bolesnika u bolnice. Krizni štab je obavio pripreme za nadolazeći SFF, organizator će ispoštovati sve mjere i preporuke. U slučaju da dođe do pojave četvrtog talasa imamo pripremljen plan“, kazao je Vranić.

On je istakao kako je održao sastanak sa direktoricom KCUS-a i menadžmentom te da su oni imali određene potrebe ja sam obećao da će se to i ispuniti.

Govorio je i o vakcinaciji ističući da je već deveti dan kako se vrši vakcinacija bez najave, ali da je odziv građana nezadovoljavajući.

Vakcinacija građana starijih od 65 godina je u procentu većem od 70 posto. Sad je problem sa radnosposobnim stanovništvom, ovim putem pozivam i zastupnike Skupštine KS da se uključe u promociju vakcinacije neka to shvate kao svoju obavezu. U narednom periodu dolaze vakcina raznih proizvođača i pozvam građane da do kraja avgusta a možda i cijeli septembar ćemo imati otvorena vrata. Vakcinacija je jedini vid sigurne zaštite i vraćanje života u normalne tokove“, kazao je ministar Vranić.

Dodao je da je najgori odziv mladih osoba.

Oko 72 posto građana koji imaju više od 65 godina su vakcinisani, ali je odziv mlađih osoba vrlo mali i pozivam ih da se što prije vakcinišu”, naglasio je Vranić.

Pojasnio je da je vakcina AstraZeneca veoma efikasna, te da ne shvata zašto je građani ne žele.

Zastupnici Skupštine KS su predložili da KS više ne prima donacije dok se ne potroše sve zalihe te su predložili da se građanima dodjeljuju i određene stimulacije za vakcinisanje ili da se uključi neka marketinška agencija za promociju vakcinisanja.

Vranić je istakao da vakcinacija nije obavezna i da je promocija zakazala u cijelom svijetu.

Stanovništvo nije raspoloženo za vakcinaciju iz nekih razloga i to zahtijevu dublju analizu. Srbija je davala novac, Crne Gora vaučere, ali ni takvi poticaji nisu dali rezultate”, poručio je Vranić.